Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: Unicef Nederland en Ton Liefaard

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Maatschappelijke organisaties stellen alvast prikkelende vragen aan onze topsprekers. Unicef Nederland heeft een vraag voor hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard.

Lees ook

Vraag aan Ton Liefaard

 


Unicef Nederland wil weten:

‘Studies wijzen uit dat onze hersenen pas op ons 23e jaar volledig ontwikkeld zijn. Daarom bestaat in Nederland sinds kort het adolescentenstrafrecht. Adolescenten genieten tot hun 23e jaar speciale bescherming, aangezien ze de consequenties van hun daden niet altijd goed kunnen overzien. Moet het VN-Kinderrechtenverdrag ook gelden voor jongeren tot 23 jaar?’ 

 
 

 

Ton Liefaard
Ton Liefaard
 

  
Ton Liefaard antwoordt:

‘Het VN-Kinderrechtenverdrag stamt uit 1989. Toen bestond nog niet het inzicht dat hersenen pas rond het 23e jaar volledig ontwikkeld zijn. Ik ben het ermee eens dat adolescenten tot 23 jaar ook bijzondere aandacht en bescherming verdienen. En dat je ze niet altijd volledig verantwoordelijk kunt houden voor hun daden zoals we bij volwassenen doen. Maar toch zijn het geen kinderen meer. Zo staan ze niet meer onder het gezag van hun ouders. We moeten oppassen dat we niet te bevoogdend worden. Anders zou je bijvoorbeeld ook het kiesrecht vanaf 18 jaar ter discussie kunnen stellen. Dat lijkt me niet goed.

‘Toch kunnen jongvolwassenen baat hebben bij rechten die zijn neergelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag, zoals het recht op onderwijs, jeugdzorg en een apart jeugdstrafrecht. Ontwikkelingspsychologen onderscheiden drie leeftijdsfasen: van 0 tot 12, van 12 tot 18 en van 18 tot 23. Een idee zou zijn: gebruik deze indeling van leeftijdsgroepen met bijbehorende rechten in het VN-Kinderrechtenverdrag. Dan scheer je niet alle jongeren over één kam en houd je rekening met de kenmerken van de verschillende leeftijdsgroepen.’ 

 

Ook een vraag stellen?

Goed idee van Ton Liefaard? Deze Leidse hoogleraar wordt in een talkshow in de Nacht van Kunst & Kennis geïnterviewd over de rechten van kinderen die met justitie in aanraking komen. Koop een ticket en kom naar de  Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014. 

Discussieer mee via Twitter
@tonliefaard |  #kinderrechten |  #NKK14

Nacht Kunst & Kennis

@kunstenkennis
Met wie ga jij naar de Nacht van Kunst & Kennis? Deel ons  promofilmpje met hashtag  #NKK14 en zet 20 september alvast in je agenda.

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Zie ook

Unicef

(21 augustus 2014 - CH/LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.