Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: een Naturalisbezoeker en Menno Schilthuizen

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Maatschappelijke organisaties stellen alvast prikkelende vragen aan onze topsprekers. Een bezoeker van Naturalis heeft een vraag voor Menno Schilthuizen, hoogleraar Evolutiebiologie.

Parende naaktslakken
Parende naaktslakken (en een toeschouwer). De witte substantie zijn de eitjes.

Lees ook

Vraag aan Menno Schilthuizen

Naturalisbezoeker Jet Ouwehand wil weten:
‘Is bij dieren een fijne ervaring van de voortplantings- daad van belang?’

Menno Schilthuizen antwoordt:

Menno Schilthuizen
Evolutiebioloog Menno Schilthuizen

‘Ja dat is zeker van belang. Evolutionair hebben dieren (en mensen) zich zo ontwikkeld dat tegenover risicovol gedrag een beloning moet staat. En paren is om meerdere redenen risicovol. Een dier gaat de confrontatie aan met een ander dier. Mannetjesspinnen overleven de paring al vaak niet. Verder neemt de alertheid op de omgeving tijdens de paring enorm af. Slakken paren uren en kunnen zich dan niet bewegen. Ze zijn dan veel kwetsbaarder als hapje voor vogels. Je kunt zeggen dat er een lange-termijnbeloning is, de voortplanting, en een korte-termijnbeloning, het plezier van het paren. Bij muizen is aangetoond dat de hersenen tijdens de daad het hormoon oxytocine aanmaken. Dat geeft een prettig gevoel.‘

‘Het is trouwens goed denkbaar dat dieren met een vaste partner, zoals koolmezen, minder plezier aan het paren beleven omdat ze het ook al fijn vinden om samen te zijn. De korte-termijnbeloning zou groter kunnen zijn bij dieren die met een willekeurige partner paren. Over de trouw van dieren moeten we ons overigens geen overdreven voorstelling maken: ook dieren met vaste partners rijden regelmatig een scheve schaats.’

Ook een vraag stellen?

Menno Schilthuizen weet nog veel meer over het geslachtsverkeer in het dierenrijk. Hij spreekt erover in de  Nacht van Kunst & Kennis. Menno Schilthuizen nodigt zijn publiek uit op een ontdekkingstocht naar hoe de vorm en functie van geslachtsorganen gevormd zijn door complexe Darwiniaanse processen. Het taboe op paringspraktijk bij dieren is eraf: steeds meeer wetenschappeers ontdekken dat de eindeloze variatie aan seksorganen in het dierenrijk ons veel kan vertellen over evolutie. 

Koop een ticket en kom naar de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014.

Nacht van Kunst en KennisDiscusseer mee via Twitter 
@Schilthuizen   #NKK14

Nacht Kunst & Kennis
@kunstenkennis
Met wie ga jij naar de Nacht van Kunst & Kennis? Deel ons  promofilmpje met hashtag #NKK14 en zet 20 september alvast in je agenda.

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Zie ook

Nacht van Kunst & Kennis  
Menno Schilthuizen  
Naturalis, museum en Biodiversity Center 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.