Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: Hoofdpijnpatiënten en 'migraineprof' Ferrari

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Vooraf krijgen onze topsprekers alvast een prikkelende vraag. Is er nieuws over de oorzaak van migraine en wat zijn de nieuwste behandelmethoden?

 
 

De  Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten wil weten
Is er nieuws over de oorzaak van migraine en wat zijn de nieuwste behandelmethoden? 

 
 

 

Michel Ferrari: In tegenstelling tot wat veel patiënten en artsen denken is stress géén uitlokkende factor voor migraine of andere vormen van hoofdpijn.’
Michel Ferrari
 

Michel Ferrari, Leids hoogleraar Neurologie antwoordt: 

‘Tot nu toe zijn er 39 genen bekend die in diverse combinaties ervoor zorgen dat mensen een migraineaanval kunnen krijgen. De hoofdpijn ontstaat door uitlokkende factoren. Bij vrouwen spelen dikwijls hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatie, een rol. Andere factoren, zowel bij mannen als vrouwen, zijn: acute veranderingen in slaappatroon of heftige lichamelijke inspanning. In tegenstelling tot wat veel patiënten en artsen denken is stress géén uitlokkende factor voor migraine of andere vormen van hoofdpijn.’

‘Er zijn veelbelovende ontwikkelingen voor de acute en preventieve behandeling van migraine en andere vormen van hoofdpijn. Bepaalde stoffen die de werking van de neurotransmitter Calcitonin Gene Related Peptide (CGRP) in de hersenen kunnen blokkeren, blijken zeer effectief. Door het inspuiten van antilichamen tegen CGRP kan het CGRP-systeem minstens een maand onderdrukt worden.

‘Een andere nieuwe methode is elektrische stimulatie van zenuwen in het gelaat, het achterhoofd en de nek. Maar de ontwikkeling van deze nieuwe behandelingen zal nog wel enige tijd vergen. Eerst moet de veiligheid en de optimale toedieningsvorm worden vastgesteld.'

 

Meer weten?

De Leidse neuroloog Michel Ferrari onderzoekt de oorzaken en nieuwe behandelingsvormen van migraine en clusterhoofdpijn. In de  Nacht van Kunst en Kennis bespreekt Ferrari zijn onderzoek en beantwoordt hij vragen uit het publiek. Koop een  ticket en kom naar de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014. 

Discussieer mee via Twitter
@kunstenkennis|@stophoofdpijn#NKK14  

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis 

Voorproeven van Nacht van Kunst en Kennis

(11 september 2014 - LvP)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.