Universiteit Leiden

nl en

Michel Ferrari

Emeritus hoogleraar Neurologie, in het bijzonder hoofdpijn en gerelateerde aanvalsgewijze aandoeningen

Naam
Prof.dr. M.D. Ferrari
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
m.d.ferrari@lumc.nl

Prof. dr. Michel D. Ferrari, FANA, FRCP is hoogleraar neurologie, voorzitter van het Leiden Centre for Transnational Neuroscience, en lid van de permanente wetenschapscommissie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is ook voorzitter van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging en oud-voorzitter van de International Headache Society (IHS). Hij is lid en lid geweest van diverse bestuurs- en wetenschappelijke adviesorganen van diverse wetenschappelijke organisaties. Michel Ferrari is gekozen lid (Fellow) van de American Neurology Association (FANA) en het Royal College of Physicians (FRCP) in Engeland, erelid van de Colombiaanse Neurologie Vereniging, de International Headache Society (IHS) en de Deense en Italiaanse Hoofdpijn Verenigingen. Van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie ontving hij de 5-jaarlijkse Winkler medaille voor zijn wetenschappelijk onderzoek (2005) en van NWO de VICI (2004) en de Spinoza prijs (2009), de hoogste prijs voor wetenschappers in Nederland. In 2017 ontving hij de Zwaartekracht subsidie als lid van het “Netherlands Organ on a Chip Initiative” consortium.

Meer informatie over Michel Ferrari

Neurologie

Prof. Ferrari’s onderzoek is voornamelijk gericht op de neurologische, genetische, klinische, epidemiologische en therapeutische aspecten van aanvalsgewijze hersenaandoeningen (Paroxysmal Cerebral Disorders; PaCD), in het bijzonder migraine, migraine-gerelateerde herseninfarcten, clusterhoofdpijn, episodische ataxie en epilepsie. Hij probeert hierbij diverse vragen uit de Nederlandse Wetenschapsagenda te beantwoorden, zoals bij voorbeeld de nummers 81-83, 98-100, 105 en 112.

PaCD worden in de meest typische vorm gekarakteriseerd door frequent terugkerende, uiterst invaliderende aanvallen van acute ontregeling van de hersenfunctie, die afhankelijk van de oorzaak enkele minuten (epilepsie), uren (clusterhoofdpijn) of dagen (migraine) kan duren. Migraine is een veel voorkomende, vaak onvoldoende behandelde, aanvalsgewijze neurovasculaire hersenaandoening die bij circa 12% van de algemene bevolking voorkomt. De ziekte staat op de tweede plaats van meest invaliderende aandoeningen in de Global Burden of Disease Study 2017. Het hebben van een migraine aanval is volgens de WAO één van de meest ernstigste aandoeningen, en behoeft snel werkende acute aanvalsbehandeling. Nog beter is om aanvallen te voorkomen. De jaarlijkse kosten ten gevolge van door migraine verloren werkdagen zijn astronomisch (€ 52 miljard in de EU). Het voorkomen van migraine aanvallen, het uiteindelijk doel van Ferrari’s translationeel onderzoek, zal een enorme vooruitgang betekenen voor patiënt en gemeenschap. 

Academische Carrière

Prof. Ferrari behaalde zijn artsexamen in 1980, specialiseerde zich in neurologie en klinische neurofysiologie in 1985 en promoveerde cum laude in 1992 op het onderwerp “Serotonin and Migraine” bij prof. George Bruyn en prof. Pramod Saxena. Hij is vervolgens research fellow geweest aan het Baylor College of Medicine, Houston, Texas bij prof. Mike Welch, en bij prof. Michael Moskowitz aan Harvard Medical School. Hij is in 2002 benoemd tot hoogleraar in “Hoofdpijn en gerelateerde aanvalsgewijze hersenaandoeningen”. De titel van zijn oratie (“Waarom nu?”) refereert aan het onvoorspelbare karakter van migraine aanvallen en de focus van Ferrari’s onderzoek dat primair gericht is op het ontrafelen van de mechanismen voor het uitlokken, initiëren, terugkomen, chronificeren en uiteindelijk voorkomen van migraine aanvallen.

Prof. Ferrari is de hoofdonderzoeker (PI) van diverse internationale onderzoeksconsortia, waaronder het EUROHEADPAIN programma waarin 9 Europese onderzoekscentra samenwerken om de pathogenese en behandeling van migraine en de chronificatie ervan te onderzoeken. Sinds 2017 is hij ook de hoofdonderzoeker van het 10-jarig Zwaartekrachtprogramma “Brain on a Chip” als onderdeel van het Netherlands Organ on a Chip Initiative.

Prof. Ferrari heeft diverse internationale congressen georganiseerd, waaronder in 1997 het Wereldcongres Hoofdpijn van de IHS in Amsterdam. Hij is Associate Editor van Cephalalgia en Headache Currents, Senior Associate Editor van Headache, en reviewer van diverse belangrijke wetenschappelijke bladen. Hij is de auteur of co-auteur van meer dan 600 peer-reviewed publicaties en van vele boeken. Hij staat in de top-3 van de meest geciteerde wetenschappers over migraine en andere vasculaire hoofdpijnen.

Prijzen en eervolle benoemingen

Prof. Ferrari is Fellow van de American Neurological Association (FANA) en van het Royal College of Physicians (FRCP) in Engeland, en erelid van de Colombiaanse Neurologie Vereniging en van de International Headache Society (IHS) en de Deense en Italiaanse Hoofdpijn Verenigingen. Hij heeft talloze prijzen gewonnen waaronder de Arnold Friedman Distinguished Clinician Research prijs (1995) en de Harold G. Wolff prijs (1997) van de American Headache Society, de Migraine Trust Special (2002) en Macdonald Critchley (2016) Lectures, en de Special Lectures van de European Headache Federation (2006) en IHS (2009). In 2011 ontving hij de driejaarlijkse Hartmann Muller prijs voor Biomedical Research van de Universiteit van Zurich, Zwitserland. Van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie kreeg Ferrari de vijfjaarlijkse Winkler Medaille voor Neurologisch Onderzoek (2005) en van NWO kreeg hij de VICI (2004) en de Spinoza prijs (2009), de hoogste prijs voor wetenschappers in Nederland. In 2017 ontving hij een 10 jarige Zwaartekracht Subsidie voor “Brain on a Chip”, als onderdeel van de Netherlands Organ on a Chip Initiative. In 2015 was er een special over zijn carrière in Lancet Neurology.

Emeritus hoogleraar Neurologie, in het bijzonder hoofdpijn en gerelateerde aanvalsgewijze aandoeningen

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Neurologie

Publicaties

  • Cardiovascular Research School Erasmus University Rotterdam Scientific Evaluation & Site Visit Committee
  • Dutch ALS foundation Scientific Advisory Board
  • Dutch Brain Foundation Scientific Advisory Board
  • Dutch Headache Society President
  • Dutch Neurology Association Consensus Committee on the Diagnosis & Treatment of Headache Disorders
  • Dutch Organisation of Headache Patients Medical and scientific advisor(ad hoc)
  • Erasmus University Rotterdam Board of Directors Pharma BV
  • European Headache Federation Research Committee
  • International Headache Masters Programme Steering Committee
  • International Headache Society Chairman Scientific Committee
  • International Headache Society Drug Trial Committee
  • International Headache Society Research Fellowship Committee
  • Leiden Centre for Translational Neuroscience Chair
  • National and International Biomedical Congresses and Symposia Scientific Programme Committees
  • Netherlands Organisation for Scientific Research Scientific Review Committees for Neurosience and pain
  • Netherlands Organisation of Scientific Research Committee for Translational Research
  • New Zealand Neurological Research Council
  • Pharmaceutical, Biotech and Biomedical Technology Companies Scientific advisor (ad hoc)
  • Science Foundation Ireland Strategic Research Cluster Review Panel of the Netherlands
  • The Wellcome trust Scientific reviewer
  • Utrecht University Medical Centre Rudolf Magnus Research Award Review Committee
  • World Federation of Neurology Migraine Research Group
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.