Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Nieuwbouw Gorlaeus

In 2016 nam de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen het eerste deel van het Gorlaeus Building in gebruik.
Dit deel bestaat uit drie vleugels die worden verbonden door een 100 meter lang atrium. Het gebouw bevat ruim 45.000m2 vloeroppervlak en biedt ruimte aan meer dan 600 medewerkers. De tweede bouwfase wordt in 2021 opgeleverd. In de toekomst worden vrijwel alle afdelingen en instituten van de faculteit gehuisvest onder één dak.

Foto's: Marc de Haan

Het eerste deel van het nieuwe Gorlaeus is in 2016 in gebruik genomen door de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het laboratoriumgebouw heeft een BREEAM-NL Very Good-certificaat; dit internationale certificaat betekent dat het gebouw aan zeer hoge duurzaamheidseisen voldoet.

Ontwerp 2e fase nieuwbouw

Er wordt hard gewerkt aan het ontwerp van de 2e fase van het Gorlaeus Building, met onder andere

  • een nieuwe entree
  • restaurant
  • bibliotheek
  • onderwijs- en practicumzalen
  • laboratoria

Het projectteam werkt aan de afronding van de schetsontwerpfase. Daarna volgt de ontwikkeling van het voorlopig ontwerp. Als fase 2 medio 2023 gereed is, dan beschikt de faculteit over een compleet gebouw, waarbij de nieuwe entree grenst aan een levendig campusplein. 

Hieronder een serie foto's van het interieur van het Gorlaeus Building (de 1e fase).

De centrale as van het nieuwe Gorlaeus Building fungeert als de ruggengraat van het gebouw, die alle gebouwvleugels met elkaar verbindt.
De wand in het café is voorzien van een kunstwerk van Martijn Sandberg. Je ziet woorden in het kunstwerk vanuit verschillende zichtlijnen: ‘Silence Please, Science Please’.
Er is veel aandacht besteed aan de akoestiek in het gebouw. In het atrium is in de witte wanden geluidsabsorberend materiaal verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie