Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Gorlaeus Gebouw

In 2016 nam de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen het eerste deel van het Gorlaeus Gebouw in gebruik.
Aan het ontwerp van de tweede bouwfase wordt op dit moment gewerkt. De structuur van het gebouw, met het centrale atrium en de haaks daarop geplaatste zijvleugels, is uitermate geschikt om te bouwen in meerdere fasen. Het nieuwe gebouw sluit aan op bestaande faculteitsgebouwen gedurende de bouw. De hoofdentree is tijdens de bouwfases in het Huygens Laboratorium. De totale bouwperiode loopt van 2013 tot en met 2026.

Het atrium is een belangrijke informele ontmoetingsplaats voor docenten, studenten en bezoekers.

Eerste fase (2013-2016)

De eerste fase van het Gorlaeus Gebouw, met een bruto vloeroppervlak van 46.000 m2, is in gebruik. Het omvat circa de helft van de toekomstige centrale hoofdas, met drie korte zijvleugels en één lange. 

Tweede fase

Fase 2a (2017-2023)
In fase 2a wordt de centrale hoofdas afgerond en krijgt het gebouw drie nieuwe zijvleugels. In deze fase worden de gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd, zoals horeca en een bibliotheek. De nieuwe hoofdentree van het Gorlaeus Gebouw komt te liggen aan de Einsteinweg. Vanaf dat moment vormen de representatieve nieuwbouw en het iconische Gorlaeus Collegezalengebouw samen het 'gezicht' van de faculteit. Om deze fase te realiseren wordt onder andere het voormalige laboratorium Gorlaeus hoogbouw gesloopt. Het LMUY doet tijdens de bouwfase dienst als bufferruimte. 

Fase 2b (2023-2026)
Om het gebouw compleet te maken, na de sloop van het LMUY, wordt het Gorlaeus Gebouw aan die zijde uitgebreid met onder andere kantoren en laboratoria. 

De centrale as van het nieuwe Gorlaeus Building fungeert als de ruggengraat van het gebouw, die alle gebouwvleugels met elkaar verbindt.
Het stralende kunstwerk 'Silence Please Science Please' op de achtergrond, is van kunstenaar Martijn Sandberg. De wand van twintig bij zeven meter, is gemaakt van geperforeerd aluminium.
Er is veel aandacht besteed aan de akoestiek in het gebouw. In het atrium is in de witte wanden geluidsabsorberend materiaal verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie