Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Spuigebouw Campus Den Haag

De Universiteit Leiden ontwikkelt een nieuw, groot universiteitsgebouw aan het Spui, middenin het centrum van Den Haag. In dit voormalige warenhuis komt ruimte voor ongeveer 3000 studenten en medewerkers van de Universiteit. Naar verwachting zullen de deuren van het Spuigebouw in september 2025 opengaan.

Van warenhuis tot universiteitsgebouw

Eigenaar CBRE IM is bezig met een anderhalf jaar durende renovatie om het voormalige winkelpand geschikt te maken als universiteitsgebouw. Zo wordt de entree, nu nog aan de Grote Marktstraat, verplaatst naar het Spui. Ook komen er meer ramen in de gevels, extra vides en trappenhuizen om de kwaliteit van het gebouw te verbeteren.

Na het overhandigen van de sleutel in september 2024 start het door de universiteit geselecteerde architectenbureau aan de inbouw en inrichting. Het idee is een modern en duurzaam ingericht gebouw met veel lichtinval en transparantie en flexibele studie- en werkplekken. Naast de entree komt een doorgang naar een ondergrondse fietsenstalling met plaats voor ruim 1300 fietsen.  

Samen met andere universiteiten

Wanneer het Spuigebouw in september 2025 gereed is voor gebruik, wandelen er naar waarschijnlijkheid ook studenten binnen van andere universiteiten die ruimtes huren in het gebouw. Dit gezien de sterke wens van de Universiteit Leiden voor een synergetische, interuniversitaire samenwerking.Welke studierichtingen en instituten het Spuigebouw zal onderbrengen, is nog niet bekend.

Het onderwijs en onderzoek op de Campus Den Haag sluit nauw aan bij het profiel van de stad, als stad van Vrede, Recht en Veiligheid, en het grootstedelijke, nationale en internationale karakter van Den Haag. 

In de strategie 2020-2030 voor de Campus Den Haag en de bijbehorende uitvoeringsagenda 2024-2025 zijn de ambities voor de komende jaren vastgelegd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.