Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Nieuw Universitair Sport- en Tentamencentrum

De Universiteit Leiden bereidt momenteel de ontwikkeling van een nieuw sport-en tentamencentrum voor, in samenwerking met bouw- en ontwerpbureau Binx Smartility. Het huidige sport-en tentamencentrum voldoet niet meer aan de duurzaamheidseisen en wordt bovendien te krap.

Impressie van het nieuwe gebouw. Aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.

Het nieuwe gebouw komt op de plaats te staan waar nu het rugby- en voetbalveld ligt. Deze nieuwe plek, direct aansluitend op het Campusplein, ligt meer centraal en grenst mooi aan de overige sportvelden. 

Het huidige gebouw aan de andere kant van de Einsteinweg zal in de toekomst gesloopt worden om plaats te maken voor woningen.

De huidige plaats van het sport- en tentamencentrum en de nieuwe locatie aan de overkant van de Einsteinweg.

Open uitstraling

Het nieuwe Sport- en Tentamencentrum wordt een stuk groter. Er komt een  grote fitnessruimte, twee sportzalen met tribunes voor veel breedtesporten, een spinningruimte, een danszaal, een body- en mindzaal en een horecagelegenheid.

Dit alles in een gebouw met een open uitstraling en veel glas onder het mom van: zien bewegen doet bewegen. Ook zorgt al dat raamwerk voor  veel daglicht en een mooi uitzicht over de sportvelden vanaf het fitnessapparaat of de dansvloer.

Om geluidshinder van juichende supporters of stuiterende basketballen te voorkomen, zullen sportlessen en tentamens in principe op aparte tijden plaatsvinden. Ook is er in het ontwerp veel aandacht besteed aan geluidwerende materialen en voldoende wand- en vloerdikte.

 

 

Een impressie van een van de sporthallen. Aan deze afbeelding kan geen rechten worden ontleend.

Duurzaam

Naast een goede akoestiek is er veel oog voor gezondheid en duurzaamheid met voldoende frisse lucht, daglicht en gezonde materialen zonder schadelijke uitstoot. Het gebouw krijgt verder een aansluiting op de warmte- en koudeopslag (WKO) voor duurzame verwarming en koeling en een dak vol met zonnepanelen.

Ontwikkeling entreegebied Leiden Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park wordt de komende jaren verder ontwikkeld tot een plek waar studeren, werken, leven en wonen samen komen. Er worden ruim 1100 woningen gebouwd op het Bio Science Park. Yisheng Developments tekende voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe entreegebied. Het entreegebied gaat aansluiten op het nieuwe centrale Campusplein, dat door de universiteit zelf ontwikkeld wordt: een aantrekkelijke locatie met zitmogelijkheden en een centrale fontein. Over het plein loopt de Hartlijn, een duidelijk herkenbare wandel- en fietsroute die vanaf stationsgebied het hele Leiden Bio Science Park gaat doorkruisen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.