Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Nieuw sport- en tentamencentrum

Het nieuwe sportcentrum wordt een duurzaam en circulair gebouw en het zal ook geschikt zijn als tentamencentrum. De bouw start in 2021 en de oplevering staat gepland voor eind 2022.

Er komen een klimwand en andere nieuwe sportfaciliteiten zoals squashruimten en een sauna. De ingang van het nieuwe sportcentrum sluit aan op het naastgelegen entreegebied. Voor de ontwikkeling zijn architect Atelier PRO en Copper8 als expert voor circulair bouwen gekozen. Andere adviseurs zijn Vintis en Pieters Bouwtechniek. De nieuwbouw komt naast het huidige USC te staan - dat gebouw zal in de toekomst gesloopt worden om plaats te maken voor woningen.

Een duurzaam en circulair gebouw

Een belangrijk doel bij de nieuwbouw is duurzaamheid. Daarom zal het volledige gebouw - van de ontwerp- tot en met de uitvoeringsfase - aan het BREEAM-NL Excellent keurmerk voldoen. Daarbij wordt gekeken naar verschillende categorie├źn, zoals energie, gezondheid en afval.

Het nieuwe sportcentrum wordt een circulair gebouw. Circulair bouwen is te vergelijken met bouwen met LEGO: vanaf het begin af aan wordt erover nagedacht hoe het gebouw aan het einde van zijn levenscyclus weer uit elkaar gehaald kan worden om de onderdelen te hergebruiken of terug te geven aan de natuur. Daardoor zou er bij een toekomstige sloop van het gebouw niets naar de stortplaats hoeft te worden afgevoerd. 

Ontwikkeling entreegebied Leiden Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park wordt de komende jaren verder ontwikkeld tot een plek waar studeren, werken, leven en wonen samen komen. Er ruim 1100 woningen worden gebouwd op het Bio Science Park. Yisheng Developments tekende voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe entreegebied. Het entreegebied gaat aansluiten op het nieuwe centrale Campusplein, dat door de universiteit zelf ontwikkeld wordt: een aantrekkelijke locatie met zitmogelijkheden en een centrale fontein. Over het plein loopt de Hartlijn, een duidelijk herkenbare wandel- en fietsroute die vanaf stationsgebied het hele Leiden Bio Science Park gaat doorkruisen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.