Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Duurzame sloop hoogbouw faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nu de asbestsanering en de voorsloop van de hoogbouw zijn afgerond, gaat de voorbereiding van de totaalsloop van het voormalige laboratorium van start. Naast de hoogbouw komt een torenkraan te staan. De sloop start begin 2019 en voor de zomer van dat jaar is de hoogbouw helemaal verdwenen.

Voorbereiding

Op dinsdag 22 januari start de voorbereiding van de totaalsloop van de hoogbouw. In drie dagen tijd wordt de torenkraan met behulp van een kleinere kraan opgebouwd tot een hoogte van bijna 57 meter. 

Daarna bouwt de aannemer stalen platforms rond de hoogbouw, boven de beheersgang en het LMUY. Deze zogenoemde crash decks zorgen voor bescherming van die daken tijdens de sloopwerkzaamheden. 

De locatie van de torenkraan naast de hoogbouw (in oranje) is hier goed te zien. Het beschermende platform boven het LMUY is in paars aangegeven.

Totaalsloop

Een sloopkraan bovenop het gebouw doet het sloopwerk door vloervelden op te delen in kleine stukken. Deze worden daarna met de torenkraan worden uitgehesen. De betonwanden van de kern in het midden van het gebouw worden met behulp van de sloopkraan (voorzien van betonschaar) ‘geknipt’. Als laatste wordt per verdieping het stalen geraamte (draagstructuur/skelet van het gebouw) in delen naar beneden gehesen.

Voor de zomer van 2019 is de sloop gereed. De periode tot aan september van dat jaar wordt dan nog gebruikt voor het afvoeren van puin en opruimen van het gebied.  

Ook boven een deel van de verbindingsgang tussen hoogbouw en schotel komt een beschermend platform.

Duurzame sloop

Voor de sloop hanteert de universiteit de beoordelingsmethode BREEAM, die uitgaat van duurzaamheid. Niveau ‘Excellent’ betekent dat de sloop CO2-neutraal is en geen overlast veroorzaakt.
Het puin wordt op de sloopplaats verwerkt tot granulaat, dat dan te gebruiken is als bouwmateriaal of wegfundering. 

Vragen?

Ga voor meer informatie over de sloop van de hoogbouw naar de website Duurzame sloop LCP en hoogbouw. Hier zijn ook de contactgegevens te vinden voor wie vragen of klachten over de sloop heeft.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie