Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Archeologie

Organisatie

Kennis van het verleden is in veel samenlevingen een belangrijke culturele waarde. Dankzij Archeologie hebben wij kennis van het verleden en zien wij hoe wij op allerlei manieren met dat verleden verbonden zijn.

Faculteitsbestuur (vlnr): Ann Brysbaert, Kees Pafort, Corinne Hofman, Jan Kolen, Stefan Weijgertse.

Leidse onderzoekers beoefenen de Archeologie met methoden uit de natuurwetenschappen en de sociale- en geesteswetenschappen. Zij kiezen voor een comparatieve benadering van verschillende culturen en verschillende tijdperken.

Onderzoek is verdeeld in drie departementen: World Archaeology, Archaeological Sciences and Archaeological Heritage:

World Archaeology:

  1. Human Origins
  2. European Prehistory
  3. Roman Provinces, Middle Ages and Modern Period
  4. Archaeology of the Americas
  5. Archaeology of the Near East and the Mediterranean

Archaeological Sciences:

  1. Bioarchaeology
  2. Material Culture Studies
  3. Digital Archaeology

Archaeological Heritage:

  1. Archaeological Heritage Management
  2. Heritage of Indigenous Peoples

De Leidse faculteit der Archeologie is de grootste academische instelling voor Archeologie in Nederland. In het onderwijs is ze marktleider in Nederland - meer dan 60% van de instromende archeologiestudenten komt naar Leiden.

De faculteit telt meer dan 170 medewerkers (waarvan circa 50 in vaste dienst) en zo’n 300 bachelorstudenten en 200 (onderzoeks)masterstudenten. Aan de faculteit zijn ca. 130 promovendi verbonden, afkomstig uit alle delen van de wereld.

De wetenschappelijke staf publiceert in toonaangevende tijdschriften en bij de belangrijke internationale wetenschappelijke uitgevers. Hun onderzoek levert een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak. Velen van hen wonnen belangrijke prijzen en verwierven omvangrijke subsidies.