Universiteit Leiden

nl en

Archeologie

Onderwijs

De Faculteit der Archeologie is de enige onafhankelijke faculteit archeologie in Nederland. We bieden zowel bachelor- als masteropleidingen.

De Faculteit Archeologie biedt onderwijs en trainingen in het opgraven, analyseren en interpreteren van vondsten met behulp van wetenschappelijke methoden en in het licht van goed erfgoedbeheer.

Onderzoekers van de faculteit  zijn sterk internationaal actief en bieden daardoor specialistische programma’s in de verschillende regio’s en technische disciplines. Ook daarom staat wetenschappelijk debat aan de faculteit ten aanzien van praktische, methodologische en theoretische zaken in de archeologie internationaal in hoog aanzien.

Top tien wereldwijd

De faculteit staat in de top tien van QS World University Ranking per vakgebied (QS by subject, februari 2018). Jaarlijks komt van alle eerstejaars bachelorstudenten Archeologie in Nederland circa 60% naar Leiden. Ook vinden in toenemende mate studenten uit het buitenland hun weg naar onze opleidingen, oplopend tot 50% van onze studenten in de masterfase. Met onze internationale staf, post-doc onderzoekers en promovendi zijn we actief in onderzoek op vrijwel alle continenten.

Bacheloropleiding Archeologie

Onze Bachelor geeft je een uitgebreide introductie in de archeologie waarbij je naast de theorie door ‘s werelds beste archeologen geschoold wordt in analytische- en veldtechnieken. Daarnaast kan je je verdiepen in jouw interessegebied of periode en is er aandacht voor academische vaardigheden.

Naast archeologie en erfgoed beheer zijn de vaardigheden opgedaan tijdens de studie archeologie goed toepasbaar in andere vakgebieden. Het analytische vermogen en praktische vaardigheden kenmerkend voor archeologen zijn breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Ontdek onze Engelstalige bacheloropleiding Archaeology, die je voorbereidt op een internationale carrière. Of bekijk de bacheloropleiding Archeologie waarin je in je eerste jaar Nederlandstalige vakken kunt volgen.

Masteropleidingen Archaeology

Met een Master (MA, MSc of Research Master) in Archaeology kan je echt aan de slag in de archeologie. De Graduate School bereidt je voor op een carrière in bijvoorbeeld het onderzoek, bij gemeenten, de overheid of de commerciële archeologie. Maar bijvoorbeeld ook bij het beheer van cultureel erfgoed.

Met de opgedane ervaring in het veld ligt een promotieplaats voor de hand of ga je les geven aan de universiteit. Ook vinden veel van onze afgestudeerde masters werk in laboratoria en als curator bij musea.

Bekijk onze opleidingen:

Volg één van onze online cursussen

Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn in de afgelopen jaren van onmisbare waarde gebleken in het academische onderwijs. MOOCs zijn gratis en beschikbaar voor iedereen met toegang tot het internet. Deze vorm van open educatie is een uitstekende manier om kennis te maken met de studie archeologie op onze faculteit. 

Op dit moment lopen er twee MOOCs:

Honourstraject

De Faculteit der Archeologie biedt het honourstraject Crossing the borders in World Archaeology aan. Het doel van dit honourstraject, bedoeld voor excellente studenten die meer willen en kunnen, is om studenten op een uitdagende manier al vroeg in contact te brengen met de arbeidsmarkt.

Veldwerk

Binnen de Faculteit Archeologie lopen er archeologische veldwerkprojecten overal ter wereld. Je kunt als student bijvoorbeeld deelnemen aan projecten in Frankrijk of Jordanië. Ben je een student van buiten de Faculteit der Archeologie, maar geïnteresseerd in deelname aan een veldwerkproject? Neem dan contact op met veldwerkcoördinator.

Promotietrajecten

De Faculteit der Archeologie biedt een dynamische onderzoeksomgeving voor PhD onderzoekers. De 'PhD Graduate School of Archaeology' (Engelstalig) is een thuishaven voor alle facultaire promovendi en organiseert promovendibijeenkomsten en -begeleiding.

Hechte groep

Studenten krijgen bij ons de kans samen te werken met onze onderzoekers, in het veld, in de klas en tijdens stages. De Universiteit Leiden is een kolos met de bijbehorende faciliteiten. De Faculteit der Archeologie daarentegen is compact en overzichtelijk. Een plek waar studenten en staf nog echt contact hebben met elkaar.  

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie