Universiteit Leiden

nl en

Archeologie

Onderwijs

De Faculteit der Archeologie biedt bachelor- en masteronderwijs aan in archeologie, erfgoed- en museumstudies. Bij ons ontdek je de toekomst van het verleden.

Onze studenten verkrijgen vaardigheden op het gebied van veldonderzoek en opgraven, het analyseren en interpreteren van archeologische vondsten met behulp van wetenschappelijke methoden en technieken, het ontwikkelen van theorieën over menselijke evolutie en samenlevingen uit het verleden, en het duiden en beheren van erfgoed.

Bacheloropleiding Archeologie

Onze bachelor geeft je een uitgebreide introductie in de archeologie. Lever een wezenlijke bijdrage aan de kennis over de mens door de activiteiten en het gedrag van mensen uit het verleden te bestuderen. Ook kun je je verdiepen in de rol van erfgoed in de samenleving.

Ontdek onze Engelstalige bacheloropleiding Archaeology, die je voorbereidt op een internationale carrière. Of bekijk de bacheloropleiding Archeologie waarin je in je eerste jaar Nederlandstalige vakken kunt volgen. Voor studenten die meer willen en kunnen bieden we het honourstraject Crossing the borders in World Archaeology aan.

Masteropleidingen Archaeology

Specialiseer je verder in één van de aangeboden regio’s of wetenschappelijke methodologieën. Onze masteropleiding (MA, MSc of Research Master) in Archaeology geeft je een solide basis voor een internationale carrière in de archeologie, het erfgoedbeheer of –beleid, of de museumwereld.

Volg één van onze online cursussen

Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn in de afgelopen jaren van onmisbare waarde gebleken in het academische onderwijs. Deze vorm van open educatie is een uitstekende manier om kennis te maken met de studie archeologie op onze faculteit. 

Schrijf je gratis in voor onze twee MOOCs:

Veldwerk

Wij hebben overal ter wereld archeologische veldwerkprojecten lopen. Je kunt als student bijvoorbeeld deelnemen aan projecten in Frankrijk, Cyprus, Oman of het Caribisch gebied. Ben je een student van buiten de Faculteit der Archeologie, maar geïnteresseerd in deelname aan een veldwerkproject? Neem dan contact op met veldwerkcoördinator Arjan Louwen.

Arbeidsmarktvoorbereiding

We vinden het belangrijk dat onze studenten goed voorbereid worden op de arbeidsmarkt. Tijdens de opleiding krijg je hierin begeleiding. Naast workshops en cursussen organiseren we jaarlijks een arbeidsmarktevenement voor onze archeologiestudenten.

Archeologen zijn over het algemeen breed inzetbaar op de arbeidsmarkt, ook buiten de archeologie- en erfgoedsector.

Promotietrajecten

De Faculteit der Archeologie biedt een dynamische onderzoeksomgeving voor PhD onderzoekers. De 'PhD Graduate School of Archaeology' (Engelstalig) is een thuishaven voor alle facultaire promovendi en organiseert promovendibijeenkomsten en -begeleiding.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.