Universiteit Leiden

nl en

Forensische gezinspedagogiek en jeugdhulpverlening

Onderzoek

De programmagroep Forensische Gezinspedagogiek doet onderzoek naar de ontwikkelingstrajecten van kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen. Met ons onderzoek proberen we uit te vinden hoe problematische ontwikkelingstrajecten voorkomen kunnen worden en hoe we ontspoorde trajecten weer op de rails krijgen.

Bekijk alle lopende onderzoeksprojecten ››
 

Onderzoeksonderwerpen

Belangrijke thema’s binnen het onderzoek van de programmagroep Forensische Gezinspedagogiek zijn:

  • Opvoedingsproblemen
  • Kindermishandeling
  • De overdracht van opvoedproblemen tussen generaties (grootouders, naar ouders, naar kinderen)
  • Pleegzorg
  • Pesten

Professionals

Vanwege het belang van diagnostiek, preventie en interventie richten we ons ook op professionals die kinderen, jongeren en gezinnen bijstaan bij het voorkomen en verhelpen van problemen. Professionals worden opgeleid en bestudeerd hoe ze werken, welke problemen ze tegenkomen en hoe zijzelf het best geholpen kunnen worden om kinderen, jongeren en gezinnen te ondersteunen. 

Onderzoeksresultaten

De resultaten uit het onderzoek van de programmagroep Forensische Gezinspedagogiek dragen op korte of langere termijn bij aan het versterken van de positieve ontwikkeling van kinderen, jongeren en gezinnen. We richten ons dan ook op het ontwikkelen en aanbieden van praktische aanbevelingen, interventies, richtlijnen en beleidssuggesties die gestoeld zijn op evidentie of bewijzen die we vinden in ons onderzoek. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.