Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Regulering en ICT

Op welke manieren hebben ontwikkeling van digitale technologieën invloed op de samenleving en de regulerings- en juridische kaders binnen de samenleving?

Looptijd
2016
Contact
Gerrit-Jan Zwenne

De opkomst en verspreiding van digitale technologieën heeft het reguleringslandschap in diverse juridische gebieden fundamenteel veranderd. Te denken valt hierbij aan het telecommunicatierecht, intellectuele eigendomsrecht en het mediarecht. Dit heeft er voor gezorgd dat er fundamentele vragen omtrent de effectiviteit, reikwijdte en het bereik van de traditionele juridische middelen zijn ontstaan.

Daarnaast levert de opkomst en verspreiding van deze technologieën nieuwe ideeën en concepten voor regulerings- en juridische mechanismen op. Bij eLaw richten we ons in het onderzoek op het verkrijgen van een breed en fundamenteel begrip van de manieren waarop de ontwikkeling van digitale technologieën invloed heeft op de samenleving en de regulerings- en juridische kaders binnen de samenleving. Het onderzoek in dit gebied richt zich op het ontwikkelen van nieuwe concepten en perspectieven binnen het veranderende reguleringskader in een wereld van digitale en convergerende technologieën, de rol van wet- en regelgeving in zo’n wereld en de beschikbare mechanismen voor wet-, regel- en beleidsmakers om deze ontwikkeling in goede banen te leiden. Het doel is de toepassing en het gebruik van technologieën op zo’n manier dat de ‘rule of law’ wordt gehandhaafd.

Onderzoeksthema’s bevatten reguleringstheorieën voor de 21e eeuw, techno-regulering en nudging, interconnectie-regulering, recht vanuit een perspectief van complexe systemen, good governance en internet regulering.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.