Universiteit Leiden

nl en

Digitalisering, Data en Governance (BSc)

De uitdagingen in de huidige maatschappij laten zich niet vanuit één perspectief oplossen. Bij de specialisatie Digitalisering, Data en Governance van de Bachelor Bestuurskunde leer je vanuit een sociaal-wetenschappelijke lens kijken naar complexe digitale en maatschappelijke uitdagingen. Je wordt opgeleid tot een bestuurskundige die overheden en bedrijven kan helpen om een leider op het gebied van innovatie en politiek te zijn, door volop gebruik te maken van de voordelen die technologie biedt voor de maatschappij.

Goed om te weten

  • Je kunt bij deze specialisatie terecht met elk vwo-profiel, of een HBO of WO propedeuse of einddiploma. Je hebt geen wiskundeknobbel of technische kennis nodig, wél interesse in politiek, cultuur en maatschappij.
  • Deze specialisatie is een antwoord op een groeiend gat in de arbeidsmarkt. Er is dringend behoefte aan een nieuwe generatie bestuurskundigen die de digitale wereld goed begrijpen.
  • We zijn gevestigd in het centrum van Den Haag, direct betrokken bij de praktijk in het bestuurlijke hart van Nederland (en dat met een veelzijdig en bruisend studentenleven).
Bestuurskunde studenten

Voorlichtingsactiviteiten

Open Dag - 2 maart

Tijdens een talkshow krijg je een goede indruk van bijvoorbeeld het vakkenpakket, de arbeidsmarkt en de onderwijsmethoden. Studenten en docenten vertellen over hun ervaring met de opleiding. Stel je vragen op de informatiemarkten: onze studenten, docenten en studieadviseurs staan voor je klaar met hun antwoorden.

Meer over de Open Dag >>

Meeloopdagen

Tijdens de meeloopdagen volg je een van de Bestuurskunde colleges samen met onze studenten. Studentambassadeurs zullen je natuurlijk ook alles vertellen over de opleiding en over studeren in Den Haag. Tenslotte is er ook alle gelegenheid om je vragen te stellen.

Meer over de Meeloopdagen >>

Proefstuderen - 6 april

Je kunt tijdens Proefstuderen deelnemen aan het programma van de opleiding waar jij interesse in hebt. Je volgt dan een korte opleidingspresentatie en neemt actief deel aan een hoor- en/of werkcollege. Tijdens Proefstuderen ontmoet je onze studenten en docenten, die klaar staan om al je vragen te beantwoorden. Zo krijg je een goed beeld van de studie én het onderwijs aan de universiteit.

Meer over het Proefstuderen >>

Vraag de brochure aan >>

Past deze studie bij jou?

Je bent maatschappelijk betrokken met een interesse in de digitale wereld. Je bent benieuwd wat de impact is van de digitale wereld op de maatschappij en tegelijkertijd hoe meer effectief maatschappelijk en openbaar organisaties kunnen worden met hulp van collaboratie en interdisciplinair kennis over onze digitale wereld. Je verbindt jouw kennis over de digitale wereld moeiteloos met de maatschappelijke uitdagingen van vandaag, van energie- tot veiligheidsbeleid.

Wil jij Digitalisering, Data en Governance studeren? Dan geldt het volgende vast en zeker voor jou!

  • Ik neem graag een kritisch perspectief in op politiek, de media bestuur en de samenleving.
  • Ik wil graag leren hoe door middel van technologische middelen complexe problemen opgelost kunnen worden.
  • Ik ben nieuwsgierig naar manieren waarop technologie en data invloed hebben op de wereld.
  • Ik wil meer bedreven worden in mijn begrip van hoe digitale systemen werken zodat ik de maatschappij kan helpen om het beste uit deze technologieën te halen.
  • Ik ben gefascineerd door beleid en bestuur en ben geïnteresseerd in recht, sociologie, geschiedenis en ethiek.

Herken jij je in de bovenstaande beschrijving? Dan is de specialisatie Digitalisering, Data en Governance van de Bachelor Bestuurskunde de studie voor jou!

Meer over toelating en aanmelding

Elizabeth Groot

Student Bestuurskunde - Digitalisering, Data en Governance (BSc)

Elizabeth Groot

"Ik heb voor Data, Digitalisering & Governance binnen Bestuurskunde gekozen omdat ik geinteresseerd ben in hoe digitalisatie zich in onze huidige (politieke) wereld ontwikkelt. Daarnaast wilde ik meer leren over onderwerpen zoals de invloed van sociale media op maatschappelijke problemen en de stijging van cybercriminaliteit. Je leert bij deze track maatschappelijke problemen te bekijken met een "digitale bril op" wat inhoudt dat je gaat kijken naar hoe digitalisatie zich ontwikkelt in verschillende vakgebieden."

DDG is geschikt voor studenten die net zoals ik grote interesse hebben in de ontwikkeling van digitalisatie en de positieve en negatieve gevolgen daarvan in de maatschappij. Bij het vak The Digital State, wat in blok 1 wordt gegeven, wordt de rol van de digitalisatie bekeken in verschillende vakgebieden.

Enkele vragen die gesteld en beantwoord worden binnen dit vak zijn: Wat betekent digitalisatie voor de nationale veiligheid? Hoe pakt de politie toenemende cybercriminaliteit in en hoe digitaliseren ze hun eigen organisatie? Wat betekent digitalisatie in het onderwijs?

Wat de studie verder aantrekkelijk maakt is het hoge aantal gastcolleges die er gegeven worden. Niet alleen binnen de track DDG, in de gehele studie wordt er tijd vrij gemaakt om gasten te verwelkomen die hun ervaring met ons delen. Dit geeft een goeie weergave over de mogelijkheden die bestuurskunde jou in een toekomstige carriere kan bieden.

Luuk Bakker

Student Bestuurskunde - Digitalisering, Data en Governance (BSc)

Luuk Bakker

"Ik heb voor Data, Digitalisering & Governance binnen Bestuurskunde gekozen om beleidsvraagstukken en -oplossingen vanuit een digitaal perspectief te bekijken. Naast de gebruikelijke bestuurskundevakken volgen we onze eigen vakken waar we van alles leren over de digitalisering van de overheid en wat voor invloed dat kan hebben op een land. Zeker met het oog op de algemene digitalisering van onze samenleving is dit een hele interessante invalshoek van de studie."

Brecht Weerheijm

Docent Bestuurskunde

Brecht Weerheijm

"Als docent wil ik studenten uitdagen om praktische problemen op wetenschappelijke wijze te analyseren en zo concrete oplossingen te bieden voor beleidsmakers."

Als docent wil ik studenten uitdagen om praktische problemen op wetenschappelijke wijze te analyseren en zo concrete oplossingen te bieden voor beleidsmakers. Samen met mijn collega’s brengen wij studenten niet alleen begrip mee van het openbaar bestuur en de rol van digitalisering daarin, maar trainen we je zodat je jouw kennis kan toepassen op concrete casussen. Tijdens de werkgroepen organiseer ik bijvoorbeeld debatten over het gebruik van persoonlijke data door overheden, laat ik studenten hun groepsonderzoek naar WOB-verzoeken presenteren en begeleid ik studenten bij het schrijven van papers over het gebruik van algoritmes bij gemeenten.

Maak kennis met onze experts

Benieuwd waar de nieuwe specialisatie over gaat? Bekijk deze video met onze Digitalisering, Data en Governance experts, waarin ze kort enkele relevante onderwerpen en case studies bespreken die tekenend zijn voor de specialisatie.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.