Universiteit Leiden

nl en

Digitalisering, Data, en Governance (BSc)

De specialisatie Digitalisering, Data en Governance van de Bachelor Bestuurskunde richt zich op actuele digitaliseringsvraagstukken uit het openbaar bestuur. Hoe gaat de overheid om met de data van burgers? Legt de overheid het gebruik van jouw data door techbedrijven genoeg aan banden? Wat is de invloed van sociale media en algoritmes op onze politieke cultuur? Hier leer je hoe digitaliseringsbeleid tot stand komt en hoe technologische veranderingen en digitalisering, uitdagingen en kansen bieden voor beter bestuur.

Brecht Weerheijm

Docent Bestuurskunde

Brecht Weerheijm

'Als docent wil ik studenten uitdagen om praktische problemen op wetenschappelijke wijze te analyseren en zo concrete oplossingen te bieden voor beleidsmakers. Samen met mijn collega’s brengen wij studenten niet alleen begrip mee van het openbaar bestuur en de rol van digitalisering daarin, maar trainen we je zodat je jouw kennis kan toepassen op concrete casussen. Tijdens de werkgroepen organiseer ik bijvoorbeeld debatten over het gebruik van persoonlijke data door overheden, laat ik studenten hun groepsonderzoek naar WOB-verzoeken presenteren en begeleid ik studenten bij het schrijven van papers over het gebruik van algoritmes bij gemeenten.'

Past deze studie bij jou?

Je bent maatschappelijk betrokken met een interesse in de digitale wereld. Je weet snel je weg te vinden in computerprogramma’s, maar je bent ook benieuwd wat de impact is van de digitale wereld op de maatschappij. Je verbindt jouw kennis over de digitale wereld moeiteloos met de maatschappelijke uitdagingen van vandaag, van energie- tot veiligheidsbeleid. 

Wil jij Digitalisering, Data en Governance studeren? Dan geldt het volgende vast en zeker voor jou!

  • Ik neem graag een kritisch perspectief in op politiek, bestuur en de samenleving.
  • Ik ben nieuwsgierig naar manieren waarop technologie en data invloed hebben op de wereld.
  • Ik wil meer bedreven worden in mijn begrip van hoe digitale systemen werken zodat ik de maatschappij kan helpen om het beste uit deze technologieën te halen.
  • Ik ben gefascineerd door beleid en bestuur en ben geïnteresseerd in recht, sociologie, geschiedenis en ethiek.

Herken jij je in de bovenstaande beschrijving? Dan is de specialisatie Digitalisering, Data en Governance van de Bachelor Bestuurskunde de studie voor jou!

Toelating en aanmelding

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.