Universiteit Leiden

nl en

World Archaeology (BA)

Arbeidsmarkt

Goed nieuws: door al jouw praktische kennis en academische vaardigheden ben je aantrekkelijk voor veel verschillende werkgevers. Je bent breed inzetbaar en kan zo aan de slag bij commerciële bedrijven, de overheid, onderzoeksinstituten, erfgoedinstanties, laboratoria, of musea.

Elsbeth Tjon Sie Fat

Evenementen en zaalverhuur

Elsbeth Tjon Sie Fat

Ik ben in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) verantwoordelijk voor alle evenementen en de verhuur van zalen. De activiteiten die we in het RMO organiseren variëren van kleine bijeenkomsten tot grote producties: ik kan op dezelfde dag bezig zijn met het voorbereiden van een cursus met 25 personen als de Museumnacht met 2500 bezoekers.

Tijdens mijn studie Archeologie heb ik objecten uit het RMO bestudeerd. Door mijn studie heb ik kennis kunnen maken met het museum en via verschillende functies ben ik op mijn huidige afdeling terechtgekomen. Mijn kennis van de collectie helpt me bij het vinden van passende onderwerpen voor onze publieksprogrammering. Hoewel ik niet dagelijks meer bezig ben met archeologische objecten, ben ik er in het RMO altijd door omringd. 

Archeoloog bij de gemeente of provincie

Bijvoorbeeld bij gemeenten en provincies, waar veel afgestudeerde archeologen werk vinden. Naast het doen van opgravingen informeer je het publiek en ontwikkel je nieuw beleid.

Commerciële archeologische bureaus

Ook een goede werkgever: commerciële archeologische bureaus. Als archeoloog help je mee met onderzoeken, enquêtes, opgravingen of werk je er als consultant.

Musea en erfgoedinstanties

Je kunt als archeoloog ook aan het werk in een museum, waar je collecties analyseert of nieuwe tentoonstellingen opzet. Heb je je tijdens je studie vooral beziggehouden met erfgoed management? Dan is een baan bij een erfgoedinstantie in binnen- of buitenland een goede optie.

Academische carrière

Ga je liever voor een academische carrière? Kijk dan eens of een master of research master programma bij je past. Dat geeft je een prima voorbereiding op bijvoorbeeld een PhD promotieplek.

Carrière buiten de archeologische sector

Uiteraard kun je ook werk vinden buiten de archeologie. Sommige afgestudeerden staan bijvoorbeeld voor de klas, worden technisch vertaler, beheren kunstcollecties, zijn tekstschrijver, of hebben een baan in de communicatie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.