Universiteit Leiden

nl en

Heritage and Society (BA)

Studieprogramma

Bestudeer alle aspecten van cultureel erfgoed en onderzoek de rol hiervan in de samenleving.

Programmaoverzicht

Als eerstejaars bachelorstudent krijg je veel inleidende vakken en colleges. Die gaan over de basiskennis en algemene vaardigheden die elke erfgoedexpert paraat moet hebben.

In je tweede jaar volg je algemene vakken over bijvoorbeeld de verre geschiedenis van de mensheid en over de archeologie van rijken en vroege globalisatie. De rest van je pakket bestaat uit vakken van je specialisatie Heritage and Society.

Programma Heritage and Society

Als je kiest voor Heritage and Society volg je vakken over erfgoedbehoud, de rol van musea in de hedendaagse samenleving en de invloed van globalisatie op erfgoed en identiteit. Ook in deze specialisatie heb je een keur aan keuzevakken om uit te kiezen.

Je eerste jaar ziet er als volgt uit:

Vaknaam EC
Introduction to Heritage Studies 10
Masterial Studies 5
Past and Future 5
The Early Modern Era 5
Landscape Dynamics 10
World Archaeology 15
Social Science Research in Practice 10

 

Heritage and Society: een aantal vakken uitgelicht

Introduction to Heritage Studies

Dit vak is een introductie tot de thema's en methoden van de studie van erfgoed. Je ontdekt wat cultureel erfgoed inhoudt en hoe je het beheert. Ook leer je vragen te stellen over wie het erfgoed vorm geeft en controleert en met welk doel in gedachten.

The Early Modern Era

In dit vak verdiep je je in de wereldgeschiedenis van de late middeleeuwen tot de industriële revolutie. Dit geeft je een overzicht van gebeurtenissen en concepten die relevant zijn in de studie en de praktijk van hedendaags erfgoedonderzoek.

Social Science Research in Practice

Dit vak richt zich op het verwerven van praktische kennis van procedures van dataverzameling in sociaalwetenschappelijk onderzoek en op het contextualiseren van wetenschappelijk onderzoek. Je leert vraagstellingen formuleren, data verzamelen, specifieke methoden en technieken van onderzoek toepassen en kritisch kijken naar de relatie tussen data en kennis. Dit geeft je een goede basis voor de rest van je opleiding.

Museums in Contemporary Societies

Met dit vak duik je in de wereld van musea. Je onderzoekt hedendaagse discussies binnen de museumsector, zoals over de repatriëring van museumstukken, en ontdekt hoe musea een sociale rol kunnen spelen in de samenleving. Het bezoeken van musea is een belangrijk deel van dit vak.

Meer weten?

Bekijk de e-studiegids van Heritage and Society  voor gedetailleerde informatie over de inhoud van het studieprogramma.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In je derde jaar kun je je keuzeruimte vullen met een minor naar keuze. Hiermee kun je je opleiding verdiepen of verbreden. Kies bijvoorbeeld een minor die zich richt op het bestuderen van samenlevingen, of doe vaardigheden op in digitale analysemethoden door de minor Digital Humanities te kiezen.

Aan de Universiteit Leiden heb je alle kans om in het buitenland te studeren of stage te lopen. Voor jou is dit een fantastische manier om je horizon te verbreden. Zo doe je nieuwe ervaringen op en kun je zeer specialistische kennis opdoen.

Daarnaast vergroot je met een studieperiode in het buitenland je kansen op de arbeidsmarkt en ontwikkel je je als persoon. Zo doe je nieuwe vaardigheden op, leer je een nieuwe taal en bouw je een internationaal netwerk.

Dus: wordt het Engeland, de Verenigde Staten, Italië of een andere spannende plek?

Lees alles over studeren in het buitenland

Tijdens je bacheloropleiding moet je in het tweede en derde jaar verplicht stages lopen. Toch zal dit zeker niet als een verplichting voelen, aangezien je veel keuzevrijheid hebt.

Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een opgravingsproject of bij een organisatie die relevant is voor je opleiding, zoals een gemeentelijke archeologische afdeling of dienst of een archeologisch bureau. Zo doe je nuttige werkervaring op, kom je meer te weten over je specialisatie, de archeologische veldwerkmethodes en de toepassing ervan. Verder leer je om te werken in teamverband, leiding te geven en archeologische keuzes te maken. Hierdoor krijg je een goed beeld van je kwaliteiten en de mogelijkheden die de arbeidsmarkt jou te bieden heeft.

Lees alles over stages aan de Faculteit der Archeologie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.