Universiteit Leiden

nl en

Heritage and Society (BA)

Arbeidsmarkt

Goed nieuws: door al jouw praktische kennis en academische vaardigheden ben je aantrekkelijk voor veel verschillende werkgevers. Je bent breed inzetbaar en kan zo aan de slag bij commerciële bedrijven, de overheid, onderzoeksinstituten, erfgoedinstanties, laboratoria, of musea.

Natasja van der Heijden

Alumna

Natasja van der Heijden

"Als adviseur archeologie en cultuurhistorie bij Arcadis, een internationaal ingenieursbureau, kijk ik hoe de archeologie gewaarborgd kan blijven en de cultuurhistorie kan worden versterkt bij verschillende bouwprojecten, zoals bij de aanleg van een nieuwe weg. Arcadis focust zich op duurzaamheid, infrastructuur, water en milieu."

Afsluitdijk

"Met een klein team van archeologen zijn wij betrokken bij een nieuw project voor Rijkswaterstaat om de afsluitdijk te versterken. De afsluitdijk had een belangrijke functie tijdens de Tweede Wereldoorlog, op die manier zijn we bezig met Tweede Wereldoorlog-archeologie. Archeologie is gewaarborgd in de wet en zo kun je aansturen op wat wel en niet mag. Er zijn veel rijksmonumenten op de afsluitdijk, vanuit cultuurhistorie proberen we die te waarborgen. Zo geven we advies om de lijnvormige elementen die op de dijk liggen mee te nemen in het nieuwe ontwerp."

Afwisselend

"Wat mij zo aanspreekt is dat het werk zeer afwisselend is. Ik werk door heel Nederland. Ik zie de landschappen van Limburg tot de Unesco landschappen in de Beemster. Ook werk ik constant met een nieuw team. Bij elk project wordt samengewerkt met andere disciplines en specialisten, zoals projectleiders, technici en ontwerpers. Het afwisselende is niet alleen leuk, maar ook leerzaam."

Jasper de Bruin

Docent

Jasper de Bruin

"Voor archeologiestudenten is er op dit moment een goede kans op een baan. Er zijn in toenemende mate erfgoedbureaus die het verleden willen terugbrengen en daarvoor een beroep doen op de archeologie. Ook is er veel werk in de Nederlandse veldarcheologie. Het is wettelijk vastgelegd dat als er archeologie in de grond zit, er moet worden opgegraven vóór er gebouwd mag worden. Door de toenemende bouwactiviteiten, zijn de archeologen op het moment niet aan te slepen."

Archeoloog bij de gemeente of provincie

Bijvoorbeeld bij gemeenten en provincies, waar veel afgestudeerde archeologen werk vinden. Naast het doen van opgravingen informeer je het publiek en ontwikkel je nieuw beleid.

Commerciële archeologische bureaus

Ook een goede werkgever: commerciële archeologische bureaus. Als archeoloog help je mee met onderzoeken, enquêtes, opgravingen of werk je er als consultant.

Musea en erfgoedinstanties

Je kunt als archeoloog ook aan het werk in een museum, waar je collecties analyseert of nieuwe tentoonstellingen opzet. Heb je je tijdens je studie vooral beziggehouden met erfgoed management? Dan is een baan bij een erfgoedinstantie in binnen- of buitenland een goede optie.

Academische carrière

Ga je liever voor een academische carrière? Kijk dan eens of een master of research master programma bij je past. Dat geeft je een prima voorbereiding op bijvoorbeeld een PhD promotieplek.

Carrière buiten de archeologische sector

Uiteraard kun je ook werk vinden buiten de archeologie. Sommige afgestudeerden staan bijvoorbeeld voor de klas, worden technisch vertaler, beheren kunstcollecties, zijn tekstschrijver, of hebben een baan in de communicatie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.