Universiteit Leiden

nl en

Minister Van Leeuwen geeft gastcollege over actuele wereldwijde ontwikkelingen

Maandag 8 april bezocht een prominente gast onze faculteit. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen hield een krachtige toespraak voor studenten van het vak Methoden en Technieken van de Rechtswetenschap over het verdedigen van onze belangen bij alle actuele wereldwijde ontwikkelingen.

Als alumnus van onze faculteit, heeft Van Leeuwen een bijzondere band met Universiteit Leiden: ‘Het voelt geweldig om weer hier in Leiden te zijn. Het was voor mij een invloedrijke tijd. Een periode in mijn leven waarin mijn wereldbeeld zich vormde.’

Prijs betalen voor vrijheid en welvaart

Tijdens het college deelde de minister zijn kijk op de complexiteit van de hedendaagse wereldorde. Hij benadrukte dat we als Nederland bereid moeten zijn een prijs te betalen ter bescherming van onze vrijheid en welvaart. Zelfs als dat betekent dat we geweld moeten gebruiken om die belangen te verdedigen. De minister zei daarover: ‘Wij hebben eenzelfde hardheid nodig – anders wordt het lastig onze belangen in de wereld te verdedigen.’

Steun nodig

Na afloop stelden studenten de minister vragen: ‘Wat betekent die harde opstelling praktisch? Gaat de dienstplicht weer ingevoerd worden en moeten we straks allemaal het leger in?’ De minister ging enthousiast met de studenten in gesprek. Hij antwoordde helder: ‘De dienstplicht bestaat nog steeds en blijft dus bestaan. Wat ik me verder kan voorstellen is dat we onze uitgaven aan defensie gaan verhogen tot 3% of misschien zelfs wel 4% van het bruto nationaal product. Maar laat me duidelijk zijn: alleen redden we het niet. We hebben de steun van onze NAVO-bondgenoten nodig om te kunnen optreden tegen onze geopolitieke uitdagers.’

Meer weten?

Lees de toespraak van de minister op de website van de rijksoverheid.

Het gastcollege werd gegeven bij het vak Methoden en Technieken van de Rechtswetenschap van de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap, rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.