Universiteit Leiden

nl en

Rianne Scheerhoorn: ‘Ik ben ontzettend blij dat ik het Rijkstraineeship ben gaan doen’

Rianne Scheerhoorn is Rijkstrainee bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Na haar bachelor en master bestuurskunde wist zij zeker dat het Rijkstraineesprogramma voor haar de juiste keuze was: ‘Er is veel aandacht voor leren en ontwikkelen.’

Wat is een traineeship bij de Rijksoverheid?

Rianne: ‘Je hebt bij de Rijksoverheid meerdere varianten van het traineeship en ik doe het ‘Rijkstraineeprogramma’. Je doet dan in twee jaar tijd bij verschillende Rijksorganisaties en op uiteenlopende werkplekken ervaring op. Ik ga op vier verschillende plekken werken tijdens mijn traineeship. Op deze manier kan ik in een toch relatief korte tijd veel ervaring opdoen bij de Rijksoverheid. Door op verschillende plekken vanuit verschillende rollen te werken, krijg je een goed beeld hoe het is om te werken voor de Rijksoverheid.’

Rianne Scheerhoorn

Waarom heb je gekozen om het Rijkstraineeprogramma te gaan doen?

‘Ik wist dat ik graag bij de Rijksoverheid wilde werken om aan de slag wil gaan met de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Maar ik had nog geen idee welke functie bij mij zou passen. Een traineeship is dan de ultieme kans om kennis te maken met de verschillende onderdelen van de Rijksoverheid. Daarnaast vind ik het fijn dat er bij een traineeship, en dus ook bij het Rijkstraineeprogramma, veel aandacht is voor je eigen ontwikkeling. Als Rijkstrainee volg je k nog een opleidingsprogramma en workshops met andere Rijkstrainees. Hierdoor heb ik me al op heel veel vlakken verder kunnen ontwikkelen.’  

Hoe ziet de sollicitatieprocedure bij de Rijksoverheid eruit?

‘Als eerste maak je een online dossier aan en begint je sollicitatieprocedure. Dat kan dit jaar vanaf 7 april. Je geeft dan je aan wat je opleidingsgegevens en ervaringen zijn, maar vooral ook jouw motivatie en drijfveren. In de volgende ronde van de sollicitatieprocedure word je gematcht met een ministerie. Je komt dan bij dat ministerie op een ‘verRijkingsdag’voor een gesprek en het maken van een opdracht. In mijn geval was dat een schrijfopdracht. Bij het gesprek ging het over mijn drijfveren, wie ik ben, wat ik al over mijzelf weet, welke kwaliteiten ik kan inzetten, maar ook waar ik heen wil en welke kwaliteiten ik (verder) wil ontwikkelen.’

Er vinden ook twee psychologische test plaats, waarbij je inzichten krijgt in jouw talenten en vaardigheden. De Rijksoverheid kijkt vooral naar je talenten en wat jou uniek maakt. Het sollicitatieproces was wat anders dan ik gewend was, maar ik vond het juist leuk.’

Met welke plekken ben jij gematcht voor het traineeship?

‘Ik zat afgelopen periode bij de ICT-dienstverlener van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Momenteel ben ik gedetacheerd en zit ik in Stockholm, bij het Innovatie Attaché Netwerk. Ik ga hier een half jaar werken en mij bezig houden met energietransitie en in het bijzonder waterstof.’

Wist je op welke afdeling van het ministerie je zou gaan werken?

‘Aan het begin nog niet. Je wordt met de eerste plek gematcht. Toen ik voorkeuren kon aangeven, zei ik: ‘Verras mij maar’ en kwam toen bij de ICT-dienstverlener terecht. Ik ben positief verrast! Tijdens het traineeship ga je vervolgens zelf op zoek naar je volgende werkplek(ken), waarbij je traineecoördinator met je mee kan denken. De gedachte daarachter is dat je wel verschillende rollen en functies probeert, zodat je weet wat mogelijk is en wat er bij jou past.’   

Ben je blij dat je een Rijkstraineeprogramma bent gaan doen?

‘Ik ben heel blij dat ik het Rijkstraineeship ben gaan doen. Vooral omdat het een mooie kans is om je in te zetten voor grote maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast waardeer ik het dat er bij het Rijkstraineeprogramma veel aandacht is voor leren en ontwikkelen. Ik ben zo blij met de kansen die ik als Rijkstrainee krijg en hoop dat meer studenten hierdoor ook enthousiast worden om het Rijkstraineeship te gaan doen.'

Tekst: Abdelkarim Megaiz

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.