Universiteit Leiden

nl en

Middeleeuwse dialogen, futurisme en Maxim Osipov

Maar liefst drie interessante lezingen op onze faculteit op donderdag 8 september, en alle drie zijn ze online te volgen! Maxim Osipov, onze Russische ‘gastschrijver’, geeft zijn eerste openbare Leidse lezing, Renske Cohen Tervaert, curator bij Kröller-Müller, vertelt in de Van de Waallezing over de invloed van het Futurisme in Nederland, en Geert Warnar bespreekt in de Bert van Selmlezing middeleeuwse en vroegmoderne dialogen.

16.15u: Bert van Selmlezing door Geert Warnar

Waarom schreven middeleeuwse en vroegmoderne auteurs zo vaak en zo graag teksten in de vorm van een gesprek? Alles werd bediscussieerd, of het nu ging om liefde, politiek, geloof, de ideale staat of troost in tegenspoed.
De dialoog werd vroeg ontdekt in de Nederlandse literatuur. Voor 1300 had Jacob van Maerlant zowel het genre gedefinieerd als zijn theorie in praktijk gebracht; in de zestiende eeuw zou de humanist Dirck Volkertsz Coornhert in zijn eentje al tientallen samenspraken produceren. Warnar laat in zijn lezing zien dat we in middeleeuwse en vroegmoderne dialogen verrassend veel spontaniteit, persoonlijke meningen, vrijheid van spreken en luchtigheid kunnen terugvinden.

Lees meer over de Bert van Selmlezing, plus link naar livestream

18.00u: Van de Waallezing door Renske Cohen Tervaert

De Van de Waallezing 2022 behandelt de receptie van het futurisme in Europa, met name in Nederland, vanaf het eerste Europese succes van het futurisme in 1912 tot in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Helene Kröller-Müller, van het gelijknamige museum, zag pas laat het belang van het futurisme in. 
Het Kröller-Müller Museum heeft sinds de jaren zeventig echter het futuristische “gat” weten te dichten met diverse aanwinsten. In 2023 worden de relaties en de uitwisseling van ideeën tussen het futurisme en andere avant-garde stromingen onderzocht in een grote tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum.

Lees meer over de Van de Waallezing, plus link naar livestream

19.30u: Lezing door ‘gastschrijver’ Maxim Osipov

Bij de start van zijn 'gastschrijverschap' op 8 september zal Osipov een lezing houden getiteld 'What Makes a Good Story Good? Reflections from behind the Writing Desk'. Na kritiek op de oorlog in Oekraïne zag Osipov zich gedwongen zijn vaderland te ontvluchten.
In Rusland won Osipov verscheidene literaire prijzen. Zijn werk is ook in Nederland en de rest van Europa zeer positief ontvangen. Hij schreef onder meer de verhalenbundel ‘De wereld is niet stuk te krijgen’ en deze maand verschijnt een tweede verhalenbundel: ‘Kilometer 101’.
Aan de universiteit krijgt Maxim Osipov een zogenoemd gastschrijverschap [naast de officiële gastschrijver, Christiaan Weijts - SJ], hij zal het hele jaar in Leiden college geven over de Russische literatuur, zijn eigen werk en de politieke situatie in Rusland. 
Dit is zijn eerste openbare lezing. In november is Osipov ook te gast bij Studium Generale.

Lees meer over de lezing van Osipov, plus link naar de livestream

 

Afbeelding header: Giacomo Balla (1871-1958), Genio Futurista, 1925. Painted tapestry, 282 x 381 cm. Collection Biagiotti Cigna, Rome (detail).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.