Universiteit Leiden

nl en

Marc Koper wint Allen J. Bard Award in Electrochemical Science

Electrochemicus Marc Koper heeft een speciale onderscheiding gewonnen: de Allen J. Bard Award in Electrochemical Science. ‘Allen Bard is altijd een groot voorbeeld voor me geweest, dus het is extra speciaal deze prijs te winnen.’ De onderscheiding wordt uitgereikt door de Electrochemical Society, op hun volgende halfjaarlijkse congres komend jaar in Chicago.

De Allen J. Bard Award

De nestor van de electrochemie

‘Ik ben blij en zeer vereerd,’ aldus Koper. ‘Deze prijs bestaat pas sinds 2013 en is vernoemd naar de nestor van de Amerikaanse elektrochemie, Allen J. Bard. Samen met Larry Faulkner schreef hij het meest gelezen tekstboek in de elektrochemie, namelijk Electrochemical Methods – Fundamentals and Applications. Dat boek las ik al toen ik nog student was, ik heb er het vak uit geleerd, en ik gebruik het boek nog steeds voor mijn eigen colleges.’  

Koper heeft een mooie herinnering aan de 86-jarige Bard. ‘Drie jaar geleden gaf ik een lezing op een symposium dat Allen Bard organiseerde op zijn thuisbasis, de Universiteit van Texas. En daar, op de eerste rij, zaten Bard en Faulkner. Een moment om nooit te vergeten.’

Paradigma-verschuivend

De Electrochemical Society reikt de Allen J. Bard Award iedere twee jaar uit. De winnaar moet volgens de jury ‘paradigma-verschuivende bijdragen hebben geleverd op het gebied van de elektrochemische wetenschap’. Koper denkt dat de jury hem gekozen heeft vanwege de combinatie van fundamenteel experimenteel én theoretisch werk die zijn groep uitvoert. ‘Dat maakt mij redelijk uniek in dit vak. Daarnaast ligt ook in een aantal aspecten in het verlengde van het werk van Allen Bard.’ 

Toekomstplannen

Koper zal zich in de toekomst volop blijven storten op fundamenteel onderzoek. ‘Er is nu veel aandacht voor de praktische toepassingen van de elektrochemie, met name in de energie-opslag en de energietransitie die de chemische industrie zal moeten ondergaan. In al dat toepassingsgeweld wil ik zelf juist de heel fundamentele vraagstukken aanpakken.

‘Het leuke van de elektrochemie is dat de toepassing eigenlijk nooit ver weg is, maar daardoor zijn heel fundamentele vragen vaak blijven liggen. Dingen zitten altijd net iets anders of ingewikkelder in elkaar dan we denken, en ik vind het vreselijk leuk dat soort inzichten boven tafel te krijgen.’ Koper noemt als voorbeeld een van de meest fundamentele vraagstukken in de elektrochemie: de exacte moleculaire structuur tussen elektrode en elektrolyt en de invloed daarvan op de reactiviteit. ‘Maar eigenlijk hebben we dat nog steeds niet goed in kaart. Lezers die hierin trouwens geïnteresseerd zijn, raad ik hoofdstuk 13 van Bard en Faulkner aan,’ lacht Koper. ‘En dat het dan toch net iets anders zit dan we dachten, vinden de lezers hier.’ 

Eerdere onderscheidingen

In 2017 werd Koper verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ook internationaal wordt hij zeer gerespecteerd en erkend, zoals blijkt uit de Carl Wagner Memorial Award 2013 (Electrochemistry Society USA), de Brian Conway Award 2016 (International Society of Electrochemistry) en de Faraday Award 2017 (Royal Society of Chemistry). In 2018 werd hij verkozen tot president van de International Society for Electrochemistry. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.