Universiteit Leiden

nl en

Marc Koper wint Brian Conway Prize 2016 voor elektrochemie

Marc Koper, hoogleraar Katalyse en oppervlaktechemie, heeft de Brian Conway Prize for Physical Electrochemistry van de International Society of Electrochemistry (ISE) gewonnen. De ISE jury koos hem als winnaar vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de fysische elektrochemie.

Koper over zijn prijs: 'Eén van de redenen waarom ik vermoedelijk ben geselecteerd is de combinatie van theorie en experiment die ik gebruik. Dat volgt ook goed in de traditie van Brian Conway zelf.' Brian Conway, een Brits-Canadees elektrochemicus, wordt gezien als een van de grondleggers van de fysische elektrochemie. Dit onderzoeksveld richt zich op het bekijken van elektrochemische processen op een natuurkundige manier.

Energie uit zonlicht

Koper levert met zijn team onder andere een bijdrage aan de overstap naar schone elektrische energie. Zij kijken naar mogelijkheden om energie van zonlicht op te slaan in water. Het waterstof dat hierbij vrijkomt wordt vervolgens als brandstof gebruikt. Dit proces is inmiddels al mogelijk, maar met één nadeel: 'Het probleem is dat al deze technieken nog te duur zijn', vertelt Marc Koper. Met zijn onderzoek probeert Koper de benodigde chemische reacties beter in kaart te brengen, om zo tot betaalbare oplossingen te komen.

CO2 recycling

Kopers blik richt zich niet alleen op waterstof. Ook het broeikasgas CO blijkt een interessante mogelijkheid voor duurzame energie. 'Het probleem van waterstof is dat het een gas is, en moeilijk op te slaan', aldus Koper. Hij onderzoekt daarom de mogelijkheden om CO2 met behulp van chemische reacties om te zetten in een vloeibare brandstof. Op deze manier wordt CO2 gerecycled, zoals dat ook in de natuur gebeurt.  

Prijzen

Voor zijn werk won Koper in het verleden al de Hellmuth Fischer Medal 2012 van de German Society for Chemical Technology (DECHEMA) en de Carl Wagner Memorial Award 2013 van de Electrochemical Society. Ter ere van de Brian Conway Prize houdt Marc Koper in 2017 een lezing over zijn belangrijkste bevindingen tijdens de jaarlijkse ISE bijeenkomst in Amerika.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.