Universiteit Leiden

nl en

‘Vrijheid maakt mij een betere scheikundige’

Hoogleraar Katalyse en oppervlaktechemie Marc Koper is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). ‘Zeer eervol, ik zie het als een bevestiging van mijn werk’, aldus Koper.

Waardering vanuit Nederland

‘De telefoon ging, bleek het Wim van Saarloos te zijn, de vicepresident van de KNAW’, zegt Koper. ‘Die ken ik goed van vroeger, hij was hoogleraar toen ik hier in Leiden begon. Dan is het extra leuk als zo iemand vertelt dat je benoemd bent tot KNAW-lid’, aldus Koper. Erkenning kwam er eerder al uit het buitenland. ‘In Nederland is mijn vakgebied niet altijd even zichtbaar, maar dat verandert doordat duurzaamheid nu een hot topic is. Het is fijn om te merken dat mijn werk ook hier wordt gewaardeerd’, zegt Koper. 

De puzzel van de wetenschapper

Koper is een echte wetenschapper, bij wie het vooral draait om de puzzel. Hoe werkt iets nou eigenlijk? En hoe kan je daar achter komen? ‘Als elektrochemicus ben ik eigenlijk helemaal niet zo met de toepassing bezig. De toepassingen in duurzame energieopslag waar ik aan werk, vind ik als mens interessant, maar niet per se als wetenschapper’, legt Koper uit. Hij wil vooral zijn vakgebied beter begrijpen. ‘Het verder opbouwen van kennis is niet alleen nuttig voor toekomstige toepassingen, maar ook voor lesgeven en voor de algemene ontwikkeling van een vak.’

Invloed als KNAW-lid

Als lid van de KNAW wil Koper zich vooral gaan inzetten voor ongebondenheid in de wetenschap. ‘Ik vind het belangrijk dat er een plek is in de maatschappij waar je vrij onderzoek kunt doen. Ik snap waar valorisatie voor nodig is, maar ik merk dat vrijheid mij een betere elektrochemicus maakt. De kennis en ervaring die ik met fundamenteel onderzoek op doe, zorgt voor betere samenwerkingen in meer toegepast onderzoek’, zegt Koper. Lid zijn van de KNAW is niet alleen interessant voor Koper zelf, maar ook voor zijn instituut. ‘Ik ben nu wat sneller op de hoogte van beleidsveranderingen en andere nieuwtjes, waar wij vervolgens als instituut beter op kunnen inspelen.’ 

Prijzen

Vóór de waardering van de KNAW kreeg Koper al de nodige onderscheidingen in het buitenland. Zo ontving hij in 2016 de Brian Conway Prize voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de fysische elektrochemie, en kreeg hij dit jaar de Faraday Medal 2017 vanwege de combinatie van fundamenteel en toegepast elektrochemisch onderzoek.  

De KNAW telt circa 550 leden. Zij maken deel uit van het Domein Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen, het Domein Geesteswetenschappen, het Domein Medische, Medisch-Biologische en Gezondheidswetenschappen of het Domein Natuur- en Technische Wetenschappen. Leden worden voor het leven benoemd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.