Universiteit Leiden

nl en

Bundel: "Een nieuwe politieke formule"

Onder redactie van Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel is onlangs bij Boomjuridisch de bundel "Een nieuwe politieke formule. Ideeën voor staat en samenleving geïnspireerd door Alexis de Tocqueville" verschenen.

De beschrijving van de bundel luidt als volgt:

“Vraagt onze samenleving om een nieuwe politieke formule, om met Alexis de Tocqueville (1805-1859) te spreken? Op het eerste gezicht niet. De democratie is stevig verankerd in de Grondwet en verdragen en is ingebed in de rechtsstaat, en zowel democratie als rechtsstaat maken deel uit van ons collectieve bewustzijn. Toch is er wat aan de hand in de verhouding tussen overheid, samenleving en individu, zoals de inmiddels structurele onvrede met het publieke domein laat zien. Dat vraagt om een richtinggevende doordenking van de vooronderstellingen van ons democratisch bestel en de fundamenten waarop het berust. Dat is wat dit boek zich ten doel stelt. Het biedt toekomstgerichte ideeën voor ons publieke domein aan de hand van kernbegrippen als legitimiteit, staat, politiek, instituties, identiteit, burgerschap, kerk en theologie. Het gedachtegoed van Tocqueville, die geldt als een van de grootste en meest interessante denkers over de moderne democratie, de democratische samenleving en de democratische mens, vormt daarvoor de inspiratiebron.

Aan dit boek, onder redactie van Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel, werkten verder mee Carinne Elion-Valter, Christoph Hübenthal, Timo Slootweg, Marin Terpstra en Renée Wagenvoorde.”

De bundel is de vrucht van een ad hoc-samenwerkingsverband tussen het project Tocqueville, Religie en Democratie van de Radboud Universiteit en het door Timo Slootweg en Hans-Martien ten Napel getrokken onderzoeksnetwerk Geloof in Democratie van de Universiteit Leiden.

Voor de inhoudsopgave van de bundel, zie hier.  

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.