Universiteit Leiden

nl en
Franklin D. Roosevelt

‘The Rooseveltian Century’: één van de beste MOOCs volgens het New York Magazine

Volgens het New York Magazine behoort de massive open online course (MOOC) ‘The Rooseveltian Century’ van bijzonder hoogleraar Giles Scott-Smith tot één van de beste online cursussen. We vroegen hem waarom je de cursus zou moeten volgen en hoe die tot stand kwam.

Franklin Roosevelt, Eleanor Roosevelt en Theodore Roosevelt

De drie Roosevelts

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan is The Rooseveltian Century volgens studenten een echte aanrader. De online cursus gaat over het leven, de idealen en de prestaties van the 3Rs: Theodore, Franklin, en Eleanor Roosevelt. We zijn ervan overtuigd dat deze drie Roosevelts een belangrijke rol speelden in de vorming van de twintigste eeuw, maar waarom eigenlijk?

‘Door het leven en de activiteiten van de drie belangrijkste Roosevelts opnieuw te analyseren en te verbinden kijkt de MOOC naar wat deze drie figuren hebben gedaan om onze gedachten over veiligheid, vrijheid en gelijkheid op een positieve manier te veranderen’, aldus Scott-Smith. Hij voegt toe: ‘Maar het is geen hagiografie — de Roosevelts zijn immers niet onomstreden, dat geldt voor Theodore, maar zeker ook voor Franklin.’

Leren wat en wanneer je wilt

Meer dan 6.500 studenten hebben de MOOC gevolgd of zijn er nu mee bezig. Volgens Scott-Smith is een MOOC een goede manier om wat extra op te steken, maar is het geen vervanger voor een regulier vak. ‘Het blijft lastig om goede opdrachten te maken als je een online publiek hebt, maar MOOCs kunnen erg informatief en innemend zijn als je de stof op een goede en heldere manier kunt uitdrukken. Bovendien zijn MOOCs laagdrempelig: een lessenreeks bestaat uit korte video’s en secties die je kunt kijken wanneer je wilt. Ze zijn in die zin perfect als een toevoeging voor het gewone onderwijs; voor als je iets wil volgen dat jouw interesses aanspreekt of iets dat niet aan de orde komt in de gewone stof.’

Naast The Rooseveltian Century stond ook Heritage Under Threat van archeologe Sada Mire in de lijst van de beste MOOCs. ‘Leiden is heel goed in het maken van aantrekkelijke MOOCs, het is niet voor niks dat er twee Leidse cursussen in het artikel zijn genoemd. Voor The Rooseveltian Century is er voor de eerste keer door de Leidse productieploeg op locatie gefilmd; we wilden absoluut beelden hebben van Zeeland, de geboorteprovincie van de Roosevelts!’ vertelt Scott-Smith trots.

Bekijk de introductie!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Nieuwsgierigheid naar online onderwijs

Scott-Smith kwam op het idee om de MOOC te ontwikkelen nadat hij in 2012 een toespraak hield op de Roosevelt Academie, nu bekend als University College Roosevelt. ‘Ik gebruikte de toespraak om het kleinschalige liberal arts–onderwijs te prijzen en kritisch te kijken naar de (destijds) toenemende hype rond MOOCs,’ vertelt hij, ‘maar ik was geïntrigeerd door het fenomeen van online onderwijs. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in onderwijsinnovatie en MOOCs waren het nieuwste van het nieuwste. Dus besloot ik, samen met mijn collega Dario Fazzi, om er meer over te weten te komen door er een te maken. Ik ontdekte dit jaar hoe belangrijk die ervaring was, toen we in maart onze colleges in Leiden opeens massaal online door moesten voeren.’

Over Giles Scott-Smith

Tijdens zijn postdoc werkte Scott-Smith op het Roosevelt Institute in Middelburg, het congres- en onderzoekscentrum voor Amerikaanse geschiedenis. Hij is nog steeds aan dit instituut verbonden, tegenwoordig als de Roosevelt Chair for New Diplomatic History. Scott-Smith doet onderzoek naar Amerika en in het specifiek naar hoe de Roosevelts als politici, presidenten, publieke intellectuelen, en ‘promoters of causes’ de vorming van de twintigste eeuw hebben beïnvloed.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.