Universiteit Leiden

nl en

Liesbeth van Vliet ontvangt internationale carrièreprijs

De Leidse gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet onderzoekt hoe communicatie patiënten kan helpen, maar ook kan schaden wanneer ze geconfronteerd worden met een ernstige ziekte. Daarvoor heeft Van Vliet de Jozien Bensing Research Award ontvangen van de European Association for Communication in Healthcare (EACH).

‘Deze award is voor mij extra speciaal, aangezien hij de naam draagt van mijn promotor en mentor: Prof. dr. Jozien Bensing.’

De rode draad door het onderzoek van Van Vliet is het beter begrijpen van de kracht van communicatie op momenten dat dit het allerbelangrijkste is. Van Vliet onderzoekt welke communicatie patiënten en hun dierbaren nodig hebben op het moment dat ze geconfronteerd worden met ernstige, vaak ongeneeslijke, ziekten. Ze kijkt daarbij zowel naar welke communicatie hen op die momenten zou kunnen helpen, als welke communicatie zou kunnen schaden. Deze patiënten hebben naast goede medische zorg, namelijk ook goede informatie en emotionele ondersteuning nodig.

Voor dit onderzoek ontving Liesbeth van Vliet de award tijdens de online International Conference on Communication in Healthcare, op 16 april 2021. De jury was lovend over het onderzoek van Van Vliet. Zo stelde de jury: ‘Dit werk heeft geleid tot (inter)nationale samenwerkingen en resultaten worden gebruikt in onder meer klinische richtlijnen. Dit is een getalenteerde onderzoeker met een heldere visie en een passie om de levens van patiënten met een serieuze ziekte te verbeteren door de kracht van effectieve communicatie te benutten’. Los van deze mooie woorden is Van Vliet nog om een andere reden verheugd met de prijs: ‘Deze award is voor mij extra speciaal, aangezien hij de naam draagt van mijn promotor en mentor: Prof. dr. Jozien Bensing.’

De EACH Jozien Bensing Research Award werd voor het eerst uitgereikt in 2008. Het is een internationale career award die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt aan een getalenteerde jonge onderzoeker die minder dan 10 jaar geleden is gepromoveerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.