Universiteit Leiden

nl en

‘Ik maak elke dag voor ik begin een korte wandeling’

Onze wetenschappers proberen zo goed en zo kwaad als het gaat door te werken aan hun onderzoek. Hoe doen ze dat, en gaat het een beetje? Aan het woord: Kimia Heidary, op 16 maart begonnen als promovendus bij Bedrijfswetenschappen. 

16 maart was precies de dag waarop ook de officiële maatregelen voor thuiswerken van kracht werden. Kimia Heidary moest de start in haar nieuwe baan dus vanuit huis maken. Heidary doet bij de afdeling Bedrijfswetenschappen, onderdeel van de Faculteit Rechten, juridisch-empirisch onderzoek naar online prijsdiscriminatie. Ze wil inzicht krijgen in de percepties en het gedrag van consumenten, bedrijven en de instituties die de marktregels bedenken. Ze kijkt ook of haar bevindingen gevolgen moeten hebben voor de marktregulering.
 

Prijsdiscriminatie
Discriminatie heeft vaak een negatieve connotatie maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij prijsdiscriminatie betalen verschillende klantengroepen verschillende prijzen voor exact hetzelfde product waarbij het verschil niet veroorzaakt wordt door de kostprijs. Prijsdiscriminatie kan de vorm hebben van studenten- of ouderenkorting en van goedkopere vroegboekingen of juist last minute-reizen. Maar prijsdiscriminatie kan wel degelijk ook echt discriminerend zijn. Zo heeft de EU in 2018 een einde gemaakt aan praktijken waarbij Nederlanders op Schiphol meer voor een huurauto betaalden dan andere Europeanen. Ook mag Frankrijk de eigen bevolking niet meer voor een lager bedrag Disneyland bij Parijs binnenlaten. Dit ter bescherming van de interne Europese markt. In de vliegwereld is prijsdiscriminatie vrijwel normaal geworden. Grote kans dat uw buurman of –vrouw in het vliegtuig een andere prijs heeft betaald dan u. Een vlucht geboekt in een rijk land kan zelfs duurder zijn dan dezelfde vlucht geboekt in een arm land. 
(Foto Andres Bolkenbaas, © KLM)

Kimia Heidary
Kimia Heidary: 'Ik kan mijn dagen nog flexibeler inrichten en heb dus nóg meer vrijheid.'

Wat is het belang van je onderzoek?

‘Het is heel actueel en daarom interessant Het wordt steeds gemakkelijker om onderscheid te maken tussen personen op basis van op internet verzamelde persoonsgegevens. Daar zijn al voorbeelden van en bij een deel van de consumenten roept dat veel weerstand op. Ik ga onderzoeken of we het eerlijk vinden dat sommige mensen meer betalen voor een product dan andere en zo ja waarom? En als we iets (on)eerlijk vinden, handelen we daar dan ook naar? Door ook onderzoek te doen naar de perceptie van bedrijven die al gebruik maken van online prijsdiscriminatie en het huidige (Europese) wettelijke kader, hoop ik uiteindelijk de eventuele implicaties hiervan voor verdere regulering te kunnen schetsen. Voor mij is dit een perfecte match: ik heb zowel een master Communicatiewetenschap als een master Privaatrecht gedaan en het is ideaal om mijn kennis van beide gebieden te kunnen samenbrengen.’ 

 Volstaat de pc thuis of mis je voorzieningen die je op het werk wel zou hebben?

‘Door de coronacrisis ben ik nog geen dag op locatie of op kantoor geweest. Maar aangezien je je in het begin toch vooral aan het oriënteren bent, is het wel fijn om dat vanuit huis te kunnen doen. Wat het werk betreft, volstaat wat mij betreft de pc volledig. Soms moet ik via de remote desktop toegang zien te krijgen tot bepaalde artikelen, maar dat vergt niet zoveel extra moeite.’ 
‘Waar ik aanvankelijk wel tegenaan liep, was dat al het contact met mijn collega’s digitaal verliep: veel van hen had – en heb -  ik nog niet in het echt ontmoet, waardoor ik nog niet echt feeling had met de dynamiek binnen de groep. Gelukkig is dit inmiddels door iedereen heel goed opgepakt en hebben we veel contact. Hierdoor voelde ik me heel snel op mijn gemak.’

Kimia Heidary
Is het straks mogelijk en toegestaan om in koopkrachtiger wijken meer te vragen voor een bepaald product dan in een minder draagkrachtiger wijk?

Zijn eventuele problemen al opgelost, en zo ja hoe? 

‘Het zijn gelukkig vooralsnog alleen kleine, praktische problemen geweest die ongetwijfeld bij elke start aan de orde zijn. Zaken als online omgevingen instellen (mail, Teams) maar ook hoe ik contactmomenten met mijn begeleiders moest invullen. Deze problemen konden bijna meteen worden opgelost, door simpelweg contact op te nemen met mijn collega’s. Over de contactmomenten werden meteen duidelijke afspraken gemaakt, waardoor we nu vaste momenten hebben waarop we virtueel samenkomen. Met al mijn vragen kan ik bij mijn dagelijkse begeleider terecht, maar ook bij collega-promovendi.’

 Zie je ook kansen voor onderzoek in deze bijzondere omstandigheden?

‘Wat ik in de eerste plaats merk, is dat het starten van mijn onderzoek in deze bijzondere omstandigheden er wel voor zorgt dat ik nog meer vrijheid heb. Ik kan mijn dagen nóg flexibeler invullen en me in alle rust oriënteren op mijn onderzoek, ook omdat het onderwijs dat ik ga geven nog niet is begonnen. Dit heeft een positieve invloed: ik denk dat ik me het onderwerp snel eigen kan maken.’

'Door deze crisis zien we dat veel digitaal en/of van huis uit kan.

Hoe kijk je aan tegen de toekomst. Wat verwacht je van ‘het nieuwe normaal’ op het gebied van onderzoek?

‘Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen. Door deze omstandigheden zien we dat veel zaken ook digitaal of vanuit huis kunnen worden afgehandeld en dat het contact, met wat flexibiliteit, dan alsnog soepel verloopt. Ik verwacht dat dat wel enig effect zal hebben in de toekomst.’ 

Heb je nog een tip voor collega’s over onderzoek doen in tijden van corona?

‘In het begin zal de overstap naar (digitaal) thuiswerken en onderzoeken voor iedereen ongetwijfeld wat onwennig zijn geweest. Ik woon nu bij mijn ouders en heb daar een eigen werkkamer, dan is wel fijn. Probeer voor jezelf zo snel mogelijk een bepaalde routine te vinden die houvast biedt. Ik maak zelf bijvoorbeeld elke ochtend voordat ik begin een korte wandeling. Mijn ouderlijk huis grenst aan een prachtige heide, waar ik van kleins af aan al kom. Door even in de natuur te zijn, kan ik met een opgeruimd hoofd aan de slag.’

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.