Universiteit Leiden

nl en

Promoveren in coronatijden: 'Ik moest vrienden vragen niet te komen, vreselijk'

Per 17 maart zijn voorlopig alle promoties aan de Universiteit Leiden afgelast vanwege de maatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus. Vier promovendi mochten hun proefschrift sindsdien toch nog verdedigen, zij het onder bijzondere omstandigheden. Een van hen is Hoko Horii.

De verdediging op woensdag 18 maart 2020 in het Academiegebouw mocht doorgaan, maar dan met maximaal 25 aanwezigen en zonder feestelijke receptie achteraf. Een vreemde gewaarwording, blikt Horii terug. 'Er ging een vreemde serene sfeer. Er was verder niemand in het gebouw en ook op straat was bijna niemand. Binnen kon je de vogels horen fluiten.'

Horii, die haar proefschrift over het kindhuwelijk verdedigde, verwachtte ruim tachtig geïnteresseerden voor de bijeenkomst. Maar vanwege de aangescherpte regels moest ze veel mensen alsnog teleurstellen. 'Ik moest vrienden en collega's vragen om niet te komen. Dat was vreselijk. Maar uiteindelijk hebben meer dan honderd mensen uit tien verschillende landen de verdediging toch kunnen volgen via een livestream. De virtuele aanwezigheid van al deze mensen voelde als een enorme steun.' Ook het bestuur van de universiteit is ze bijzonder dankbaar. 'Dankzij hen kon ik me steeds aanpassen wanneer de situatie weer veranderde.'

Horii legde haar verdediging met succes af, maar verdere feestelijkheden moesten helaas achterwege blijven. 'Als deze crisis voorbij is, ga ik het alsnog groots vieren. Alles bij elkaar was het een bijzondere verdediging, die ik niet meer zal vergeten.'

Onder de fysieke aanwezigen bij de promotie was hoogleraar Jeugdrecht en vicedecaan Ton Liefaard. 'Nog nooit zoiets meegemaakt – een promotie in tijden van corona', vertelt hij. 'Een officiële ceremonie waarbij iedereen ten minste anderhalve meter afstand moet houden en waarbij een klein aantal toeschouwers aanwezig was, verspreid over een grote zaal. Uitzonderlijk dus, temeer ook de gehele ceremonie op afstand te volgen was. Misschien is dat iets om vast te houden; waarom zou een publieke verdediging niet ook online beschikbaar mogen zijn? Bovenal hoop ik dat Hoko terugkijkt op een geslaagde ceremonie. Het moet voor haar ook onwerkelijk zijn geweest. Ze heeft het heel goed gedaan. Een verdediging om nooit meer te vergeten.'

Universitair docent Stephanie Rap volgde de verdediging via de livestream:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.