Universiteit Leiden

nl en

Prinsjesdag 2019: 5 events in 1 dag

Op 17 september vierde de Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) het grootste evenement van Den Haag mee: Prinsjesdag. Prinsjesdag wordt gevierd op de derde dinsdag van september. Op deze dag leest Koning Willem-Alexander de Troonrede voor. Hierin staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. FGGA had een ochtend- en middagprogramma georganiseerd. Lees hieronder de highlights van de dag.

Studenten konden de dag beginnen door met Koning Willem Alexander en Koningin Maxima op de foto te gaan. Om 11.15 uur begon het ochtendprogramma. Dit programma was bedoeld voor de internationale studenten om meer te weten te komen over Prinsjesdag. De lezing werd verzorgd door Danny Versmoren. Hij vertelde over de geschiedenis van Prinsjesdag.
 

Koninklijke Stoet

Na het ochtendprogramma  konden studenten meelopen naar de tribune op het Korte Voorhout. Vanaf de tribune  was te zien hoe de  Koninklijke Stoet voorbij kwam. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima werden vervoerd in de glazen koets van Paleis Nooreinde naar de Ridderzaal samen met andere belangrijke leden van het Koningshuis.

Protocollen en tradities

Om 15.15 uur begon het Nederlandse gesproken middagprogramma. Decaan Erwin Muller opende het evenement. Daarna was Jan Jaap van Weering, directeur en oprichter van zijn bedrijf Distinguished Etiquette & Protocol Consultancy, aan het woord. Hij vertelde het publiek alles over de protocollen en tradities rondom Prinsjesdag. Zo legde Jan Jaap uit wat de dresscode is voor vrouwen (mantelpak, panty, dichte pumps met een hak niet hoger dan 6,5 cm) en mannen (das, gepoetste schoenen met sokken tot om en nabij over de kuit) op Prinsjesdag. Maar, ook op welke manier je een tompouce officieel hoort te eten. Jan Jaap benadrukte vooral dat protocollen en etiquette gaan over elkaar respecteren.

Analyse Troonrede

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, en Gerard Breeman, Universitair docent, beiden werkzaam aan het Instituut Bestuurskunde, hadden een analyse gemaakt van de Troonrede. Hierin hadden ze de Troonrede van 2019 vergeleken met het regeerakkoord. Uit de analyse kwam naar voren dat de Troonrede van 2019 het hoogst ooit heeft gescoord in de Wolligheidindex. Deze index toont aan hoeveel zinnen inhoudelijk niet over beleid gaan. De score was 75, wat duidelijk maakte dat maar 25% van de troonrede inhoudelijk over beleidskwesties ging.

Stijgers versus dalers
Timmermans en Breeman analyseerden ook of een onderwerp meer of minder werd besproken ten op zichtte van vorig jaar. Dit noemden zij de ‘stijgers’ en ‘dalers’. Een opvallende ‘stijger’ was de publieke overheid. Dit onderwerp werd meerdere keren aangekaart in deze Troonrede terwijl in de Troonrede van vorig jaar hier niet over werd gesproken. Een ‘daler’ was het onderwerp energie.

De Miljoenennota

Tot slot gingen Henk Nijboer, lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, Wimar Bolhuis, Universitair docent aan het Instituut voor Fiscale en Economische vakken en Koen Caminada, Hoogleraar Empirische Analyse van Sociale en Fiscale Regelgeving en vice-decaan van FGGA met elkaar en het publiek in debat over de Miljoenennota. Het meest besproken onderwerp was de mogelijke afschaffing van het sociale leenstelsel. Studenten vroegen zich bijvoorbeeld af waarom politici nu voor afschaffing zijn terwijl ze eerst voor het leenstelsel waren en hoe de keuze van het leenstelsel tot stand was gekomen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.