Universiteit Leiden

nl en

Vijf Leidse wetenschappers lid van de KNAW

Vijf Leidse wetenschappers zijn benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ze worden op 16 september geïnstalleerd.

De leden van de KNAW worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. In totaal benoemde de KNAW dit jaar negentien nieuwe leden, wat het aantal zittende KNAW-leden op ongeveer 550 brengt.

Van de Universiteit Leiden en het LUMC werden de volgende mensen benoemd:

Andrea Evers – hoogleraar gezondheidspsychologie

Andrea Evers is expert op het gebied van pijn, jeuk en placebo-effecten. Ze integreert inzichten uit de biomedische wetenschappen, neurowetenschappen, psychobiologie en psychopathologie. Evers ontwikkelt met haar groep nieuwe gedragstherapieën die gebruikmaken van apps en internet. Evers ontving diverse prestigieuze subsidies en prijzen, was lid van De Jonge Akademie van de KNAW (2013-2018) en heeft veel jonge onderzoekers geïnspireerd en opgeleid.

Marian Klamer – hoogleraar Austronesische en Papua taalkunde

Marian Klamer is een taalkundige die onderzoekt hoe talen elkaar beïnvloeden. Ze is gespecialiseerd in de inheemse talen van Oost-Indonesië. In dat gebied worden honderden verschillende talen gesproken die zowel verwantschappen als grote verschillen vertonen. Klamer heeft verschillende talen als eerste in kaart gebracht en beschreven. Ze maakte met mede-onderzoekers onder andere een openbare database met informatie over 45 kleine, met uitsterven bedreigde talen.

Leo Lucassen – hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis

Leo Lucassen is een internationaal bekende onderzoeker op het terrein van de migratiegeschiedenis. Hij doet onderzoek naar mobiliteit, naar interacties tussen migranten en de al aanwezige bevolking en naar migratiepolitiek. Lucassen slaat daarmee een brug tussen historisch onderzoek en de sociale wetenschappen. Hij neemt regelmatig deel aan maatschappelijke debatten, onder meer als gast in Buitenhof, als auteur van artikelen in landelijke dagbladen en als actief Twitteraar. Lucassen schreef met zijn broer Jan (ook werkzaam aan het IISG) het boek Vijf eeuwen migratie (2018).

Ewout Steyerberg – Hoogleraar klinische biostatistiek en medische besliskunde

Nu de medische wetenschap toenemend de beschikking heeft over big data is het klinische voorspellingsonderzoek van Ewout Steyerberg cruciaal. Zijn boek Clinical Prediction Models uit 2009 gaf het onderzoeksveld een enorme boost. Steyerberg ontwikkelde geavanceerde regressiemodellering en andere statistische technieken voor voorspelling. Het doel van zijn onderzoek: betere beslissingen nemen in de gezondheidszorg. Zijn methoden zijn wereldwijd in veel klinische domeinen de standaard. Steyerberg richt zich ook op ontwerp en analyse van gerandomiseerde klinische studies, kosteneffectiviteit, analyse van beslissingen en kwaliteit van zorgonderzoek.

 

Jenny Dankelman – hoogleraar minimaal-invasieve chirurgie en interventietechnieken

Jenny Dankelman ontwikkelt medische instrumenten voor minimaal invasieve chirurgie. Vroeger werden zulke instrumenten alleen bij kijkoperaties gebruikt. Nu kunnen chirurgen ook ingewikkelde operaties verrichten zonder grote sneeën te maken. Dankelman en haar groep bedachten onder andere een instrument dat zijn weg vindt door vertakte adertjes. Ook maakten ze een minuscule watersnijder die kraakbeen kan verwijderen. Dankelman brengt onderzoekers uit technische en medische domeinen bij elkaar, draagt haar kennis over aan behandelaars en probeert veilige en goedkope medische instrumenten te maken voor arme landen.
Dankelman heeft een aanstelling als Medical Delta-hoogleraar bij het LUMC, en is tevens hoogleraar aan de TU Delft.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.