Universiteit Leiden

nl en

Kleine moeite, groot plezier: meld je aan voor het Mentornetwerk

Ben je al bekend met het Mentornetwerk van de Universiteit Leiden? Veel van onze alumni zijn daarin als mentor beschikbaar om jou gratis carrièreadvies te geven en je te vertellen over hun eigen werkveld. Ruim 1000 alumni staan voor je klaar om je te helpen, waaronder Tjarda Arendz die graag haar ervaringen als mentor met ons deelt.

Een meester in het maken van foute keuzes

'De enige manier om een realistisch beeld te krijgen van wat je kunt worden zodra je bent afgestudeerd, is te praten met mensen die al in jouw sector werken. Het Mentornetwerk biedt die kans. Zelf ben ik een meester in het maken van foute keuzes. Zo heb ik eerst een half jaar Mijnbouwkunde gestudeerd in Delft. Het was er heel gezellig, maar de dingen die me hadden getrokken (een goed arbeidsmarktperspectief, de kans om later in het buitenland te werken, stoere boorplatforms en helmen en als meisje de bètakant op gaan) bleken toch niet motiverend genoeg om nog viereneenhalf jaar in het laboratorium stenen te bekijken.'

'Mijn volgende studiekeuze baseerde ik daarom niet alleen meer op het arbeidsmarktperspectief, maar op wat ik het liefste deed: lezen. Bij Engelse taal en cultuur vond ik zo’n beetje elk vak het einde. Maar die arbeidsmarkt? Behalve leraar worden, had niemand om me heen enig idee wat je er precies mee kon. Folders van de universiteit noemden allerlei beroepen, maar stelden toch niet helemaal gerust. Letterenopleidingen lijken onpraktisch. Dat is ook de charme - de rest van je leven ben je al genoeg tijd kwijt aan praktische dingen. Hoewel ik tijdens mijn studie vaak essays terugkreeg waar geen zin in stond zonder feedback (meestal: ‘schrappen’), leerde ik van die fijnslijpende docenten wel helderder schrijven. Dat kwam me later goed van pas en uiteindelijk heeft onder andere mijn opleiding ervoor gezorgd dat ik nu een fijne baan heb bij de Nederlandse ambassade in Beijing.'

Ik deel graag mijn eigen ervaringen

'Omdat ik zelf dus geen flauw idee had waar ik als alumnus terecht zou kunnen komen, help ik graag huidige studenten en alumni een beeld te krijgen van in ieder geval één werkplek: de mijne. Toen ik in 2010 solliciteerde voor het Rijkstraineeprogramma, had ik slechts een abstract idee over wat het werk van een beleidsmedewerker bij het Rijk inhield: iets met maatschappelijke problemen aanpakken. Dat willen we allemaal wel. Maar wat je nou de hele dag concreet aan het doen bent? Daarover vertellen is voor mij een kleine moeite en kan hopelijk studenten helpen die zelf aan het bedenken zijn wat ze willen.'

Tjarda in april vorig jaar (helemaal rechts); toen ze een werkbezoek van minister-president Mark Rutte aan een Chinese universiteit organiseerde.

Waarom je je aan zou moeten melden bij het Mentornetwerk

'Er is eigenlijk geen excuus om er geen gebruik van te maken! Voor beide kanten geldt: kleine moeite, groot plezier. Ik hoop vooral dat studenten en jonge alumni zich niet bezwaard voelen om mentoren te benaderen. Mentoren hebben zich niet voor niets aangemeld. We vinden het leuk om mee te denken met studenten of over onze eigen ervaringen te vertellen. Bijvoorbeeld, wat doe ik nou eigenlijk de hele dag op mijn werk?'

Waar ik studenten en jonge alumni concreet mee kan helpen

'Tot nu toe heb ik vooral contact gehad met studenten die benieuwd waren naar het werken bij het Rijk. Daarover kun je me mailen. Maar ik kan ook helpen met een check op je sollicitatiebrief of cv of bij het voorbereiden van een gesprek. Een dagje meelopen wordt lastiger; ik werk op dit moment op de Nederlandse ambassade in Beijing. Voor een baan in het buitenland was uiteindelijk dus geen studie Mijnbouw nodig...'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.