Universiteit Leiden

nl en

Christiaan Raaijmakers: ‘Ik wil studenten inspireren om te zoeken naar een werkplek die bij ze past.’

Ben je al bekend met het Mentornetwerk van de Universiteit Leiden? Veel van onze alumni zijn daarin als mentor beschikbaar om jou gratis carrièreadvies te geven en je te vertellen over hun eigen werkveld. Ruim 1000 alumni staan voor je klaar om je te helpen, waaronder Christiaan Raaijmakers (26) die graag zijn ervaringen als mentor met ons deelt.

Vertel eens iets over jezelf.

‘Mijn naam is Christiaan, ik ben 26 jaar en ben sinds november 2018 Commerciëel Directeur bij een bedrijf in Parijs dat luxe stoelen ontwerpt en produceert voor theaters, bioscopen en auditoriums over de hele wereld. Ik heb destijds de bachelor Japanstudies en de master Asian Studies gedaan wegens mijn interesse in de cultuur en maatschappij in Japan. Door connecties in Japan die ik tijdens mijn studie opdeed, heb ik uiteindelijk een bedrijf gevonden wiens filosofie overeen kwam met de mijne. Via het Japanse hoofdkantoor ben ik in september 2017 uiteindelijk bij het Franse zusterbedrijf terecht gekomen, waar ik door mijn kennis over de Japanse cultuur en interculturele communicatie de ideale link ben tussen Europa en Japan (evenals de rest van Oost-Azië). Vlak na mijn aankomst in Parijs heb ik mij aangemeld bij het Mentornetwerk.’  

Waarom heb je je als mentor aangemeld bij het Mentornetwerk?

‘Ik heb zelf tijdens mijn studie voor de Universiteit Leiden gewerkt en werd via een oud-collega op de hoogte gesteld. Ik was destijds net een jaar afgestudeerd. Alle vragen waarvoor je bij het Mentornetwerk terecht kunt waren vragen die ik zelf niet had weten te beantwoorden bij het zoeken naar een baan. Ik dacht: “Waarom zou ik mijn ervaringen niet delen?'

Wat motiveert je om mentor te zijn?

‘Het is niet gemakkelijk een baan te vinden en dan heb ik het niet eens over de arbeidsmarkt. Waar begin je met zoeken? Hoe pak je het aan? Er komt ongelooflijk veel op je af. Zelf had ik na een aantal mislukte pogingen en hulp (online of vanuit de omgeving) een manier gevonden om mijn zoektocht te filteren. In plaats van te zoeken naar een specifieke industrie of positie, keek ik eerst naar mijzelf. Wat wil ik? Wie ben ik? Waar sta ik voor? Deze vragen zijn ook niet gemakkelijk, maar ze zijn veel eenvoudiger te beantwoorden dan het zoeken naar een specifieke baan. Zodoende ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat mijn ideeën deelde en waarvan ik dacht: ja, zo zie ik het ook. Graag wil ik mijn ervaringen delen met nieuwe afgestudeerden zodat ook zij geïnspireerd worden om te zoeken naar een plek waar zij zich gemotiveerd voelen om te werken.’

Als je zelf een mentor had gehad, wat zou je die dan hebben gevraagd?

‘Ik had hem of haar één vraag gesteld: Wáár begin ik? En dan bedoel ik niet LinkedIn, maar het zetten van de eerste stap in de arbeidsmarkt.’

Waarom zou je je moeten aanmelden voor het mentornetwerk, volgens jou?

‘Er komt veel op je af na het afstuderen en dat kan nogal overweldigend zijn. De arbeidsmarkt is competitief en het is niet altijd duidelijk waar je terecht komt. Gewoon maar gaan solliciteren werkt niet, aangezien een werkgever het direct merkt wanneer het aan passie of motivatie ontbreekt. Wanneer een werkplek aansluit bij jouw eigen waarden en ideeën, zal een werkgever dat merken en zul je een betere tijd op je werk hebben.’

Is er een boodschap die je studenten en jonge alumni graag wil meegeven?

‘Zelf heb ik de fout gemaakt om te zoeken naar bedrijven op basis van hun grootte, industrie, of locatie. Vaak was het zo dat er geen klik was tussen mij en de bedrijven. Toen ben ik om mij heen gaan vragen en onderzoek gaan doen op het internet. Ik ben naar mezelf gaan kijken om te weten te komen wie ik ben en waarom ik bepaalde dingen heb gedaan. Die kennis heb ik ingezet bij de keuze voor bepaalde posities en bij het schrijven van sollicitatiebrieven. Solliciteren werd gemakkelijker toen ik mezelf kon zijn. Kwam het bedrijf daar niet mee overeen? Dan wilden zij of wilde ik niet verder.’

Waarvoor kun je op het Mentornetwerk worden benaderd?

‘Ik kan studenten en jonge alumni adviseren bij het schrijven van een sollicitatiebrief, een CV of het filteren van banen op basis van wat jíj graag wil. Dit zorgt voor rust in je hoofd en minder stress bij het kiezen van een geschikte baan. De afstudeerperiode is immers spannend genoeg.'

Ben je student en zou je een alumnus in een bepaald vakgebied of bedrijf ook wel eens wat willen vragen? Kijk dan voor meer informatie over het laagdrempelige Mentornetwerk op de Careerzone van de universiteit.

Lieselotte van de Ven
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.