Universiteit Leiden

nl en

Dimiter Toshkov wint World Data Visualization Prijs

De World Data Visualization Prijs 2019 is uitgereikt aan Dimiter Toshkov, UHD bij Bestuurskunde. Hij ontving de prijs voor de weergave van zijn onderzoek naar kleine staten en good governance. De prijs is een goede manier om mensen bewust te maken van het belang van goede data visualisatie.

De competitie werd georganiseerd door de World Government Summit in samenwerking met  Information is Beautiful en draaide om de vraag hoe regeringen het leven van hun burgers kunnen verbeteren. Van over de hele wereld werden inzendingen ingestuurd voor drie verschillende categorieën: interactieve visualisatie, statische afbeeldingen en handgetekende ‘zakdoek-schetsen’. De info-grafiek van Toshkov, ingeschreven in de categorie statische afbeeldingen, bracht in beeld hoe de effectiviteit van regereringen is gerelateerd aan verschillende fases in menselijke ontwikkeling en liet zien dat kleine landen over het algemeen politiek stabieler en vrijer zijn en minder corruptie kennen.

Winnaar World Data Visualization Prijs in de categorie statische afbeeldingen.

De meerwaarde van data visualisatie

De World Data Visualization Prijs draagt bij aan de erkenning van het belang van data visualisatie. ‘Data visualisatie speelt een ontzettend belangrijke rol in de communicatie met andere wetenschappers en een breder publiek bij het overbrengen van wetenschappelijke resultaten,’ vertelt Toskhkove in een reactie op het nieuws. ‘Het kan ook mooie eindproducten creëren en is ontzettend leuk om aan te werken!’

Colleges in data analyse

Toshkov is als sociaal wetenschapper gespecialiseerd in data analyse. Hij geeft college en trainingen over data visualisatie aan studenten van de universiteit maar ook aan ambtenaren zoals recentelijk nog voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De afgelopen periode heeft hij onder andere gewerkt aan projecten zoals het visualiseren van de classificering van politieke partijen, het onderzoeken van de structuur van beleidsvoorkeuren van burgers en het in kaart brengen van het veranderende gezicht van de Nederlandse ambtenarij.

Open wetenschap

Om open wetenschap te promoten, gebruikt Toshkov R voor al zijn dataverwerking. R is een krachtige, gratis, open source softwareomgeving voor statistische berekeningen en grafieken. Zo maakt hij ook de codes en data van al zijn projecten vrijelijk beschikbaar. ‘Er zijn tegenwoordig zo veel gratis tools en bronnen beschikbaar om goede grafieken mee te maken,’ vertelt Toshkov, ‘iedereen zou daar zijn voordeel mee moeten doen.’ Meer informatie is te vinden op de website van Toshkov.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.