Universiteit Leiden

nl en

Zo gezond mogelijk oud worden

Waarom blijven sommige mensen tot op hoge leeftijd kerngezond? Dat is wat hoogleraar epidemiologie Eline Slagboom onderzoekt. In haar pop-upcollege op 1 november vertelde ze over wat gezond leven diep van binnen teweeg brengt en welke rol onze genen hierin spelen.

Er was veel publiek op het pop-upcollege afgekomen, dat plaatsvond tijdens Samen Vitaal in het World Forum in Den Haag; een grote bijeenkomst voor senioren over vitaliteit, gezondheid en geluk. Het merendeel van de aanwezigen bestond uit zestigplussers en luisterde met grote interesse naar Slagbooms verhaal over gezond ouder worden.

Kantelpunt verschilt per persoon

‘Onze levensduur is de afgelopen tweehonderd jaar flink gestegen dankzij verbeterde voeding, hygiëne en geneeskunde,’ vertelde Slagboom. Daarna legde ze uit hoe ieder mens op eigen snelheid veroudert. ‘Aan het begin van ons leven bouwt het lichaam zich op, botten en weefsel worden sterker. Dan komt een kantelpunt en gaan we biologisch gezien achteruit. Dat kantelpunt wisselt per persoon. Sommigen negentigjarigen fietsen nog elke dag, terwijl er zeventigjarigen zijn met twee ernstige ziekten achter de rug.’

Om te ontdekken waarom sommige mensen zo gezond oud worden, doet Slagboom met de Leiden LangLeven Studie al jaren onderzoek naar broer/zus-paren van boven de 90. ‘Het blijkt dat kinderen van deze mensen op middelbare leeftijd al gezonder zijn dan hun eigen partners met een vergelijkbare leefstijl en BMI. Zij hebben een bonus door hun gunstige genen.’ Dan spreekt Slagboom het publiek direct toe: ‘Uw genenpakket heeft u niet in de hand, maar een boel andere factoren wel. Slaap, stress, voeding en beweging hebben allemaal invloed op uw gezondheid.’

'Heel persoonlijk'

Na afloop zegt Slagboom: ‘Ik vond het ontzettend leuk om hier te spreken. Voor een ouder publiek is mijn verhaal heel persoonlijk: het gaat over hen.’ Ook bezoekers zijn enthousiast en praten in de zaal uitgebreid na. Een grijze dame van 68 zegt: ‘Het was heel interessant. Wij zijn allebei gepensioneerd en willen de jaren die nog komen zo gezond mogelijk blijven.’ Haar man (66) vult aan. ‘Ik vond het heel overtuigend. Zo’n uitgebalanceerd en wetenschappelijke onderbouwd verhaal zegt mij meer dan schreeuwerige advertenties over gezonde leefstijl.'

Over de pop-upcolleges

Het college van Eline Slagboom was de achtste aflevering in een reeks van pop-upcolleges die de Universiteit Leiden dit jaar in Den Haag organiseert.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.