Universiteit Leiden

nl en

Eline Slagboom

Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie

Naam
Prof.dr. P. Slagboom
Telefoon
+31 71 526 9731
E-mail
p.slagboom@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-2875-4723

P. Eline Slagboom is professor in de moleculaire epidemiologie en hoofd van de gelijknamige sectie in de afdeling ‘Biomedical Data Sciences’. Ze is voorzitter van het LUMC Profilerings gebied ‘Ageing’ en van de Vereniging voor Verouderingsonderzoek. Slagboom is de ‘principle investigator’ van de Leiden LangLeven Studie en ze is Fellow bij het Max Planck Instituut voor de Biologie van Veroudering in Keulen, Duitsland en bestuurslid van het biobanken consortium BBMRI-NL (Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure) waar zij het nationale metabolomics onderzoek leidt. Slagboom zit in het organiserend committee van prestigieuze congressen zoals die van de Welcome Trust, UK).

Meer informatie over Eline Slagboom

P. Eline Slagboom is professor in de moleculaire epidemiologie en hoofd van de gelijknamige sectie in de afdeling ‘Biomedical Data Sciences’. Ze is voorzitter van het LUMC Profilerings gebied  ‘Ageing’ en van de Vereniging voor Verouderingsonderzoek. Slagboom is de ‘principle investigator’ van de Leiden LangLeven Studie en ze is Fellow bij het Max Planck Instituut voor de Biologie van Veroudering in Keulen, Duitsland en  bestuurslid van het biobanken consortium BBMRI-NL (Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure) waar zij het nationale metabolomics onderzoek leidt. Slagboom zit in het organiserend committee van prestigieuze congressen zoals die van de Welcome Trust, UK).

Moleculaire Epidemiologie

In de afgelopen 25 jaar ben ik geinspireerd geweest door het feit dat het verouderingsproces  de basis vormt van de meest frequente ziekten, tussen mensen zeer verschillend verloopt en modificeerbaar is.  De studies in mijn groep naar de moleculaire epidemiologie van veroudering omvatten studies naar de biologie van het genoom, naar de aetiologie en biomarkers van verouderingsziekten en van langlevendheid en gezond ouder worden. Mijn leerstoel en ons werk houden verband met diverse NWA agendas (Big data, preventie en gezondheid en precisie geneeskunde) en resulteerde in meer dan 400 publicaties en het slagen van meer dan 20 jonge promovendi. Recentelijk bestuderen we ook de respons van ouderen op leefstijl interventies (de Samen Oud Samen Thuis Studie). 

Ik geef met passie les en heb een MOOC en trainingsprogramma ontwikkeld om creatief en logisch denken in de wetenschap te stimuleren bij middelbare school leerlingen en hun leraren. Deze training geef ik ook aan studenten in de LUMC Master Vitality and Ageing.

Wetenschappelijke carrière

Professor P. Eline Slagboom rondde de studie biologie af in 1985 in Leiden en promoveerde op 30-11-1993 op haar proefschrift getiteld ‘Genomic instability and aging”. Tussen ’93 en 2000 was zij groepsleider bij het TNO Gaubius Instituut en werd in 2000 benoemd tot hoogleraar in de Moleculaire Epidemiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar inauguratie vond plaats op 21-03-2003 en de oratie was getiteld: ‘Van het concert des levens…’ 

Slagboom trok veel getalenteerde onderzoekers aan en haar groep groeide aanzienlijk over de jaren door verworven subsidies en samenwerking met de industrie. De grootste projecten die zij coördineerde betroffen een door NWO gesteund grootschalig genotypeer-centrum, een grootschalig FP-7 EU project (IDEAL: Integrated research on DEvelopmental determinants of Aging and Longevity) en het Netherlands Consortium for Healthy Ageing.

Prijzen en eervolle benoemingen

  • Designers and Artists 4 Genomics Award (2011).
  • Benoemd als Fellow bij het Max Planck Instituut voor de Biologie van Veroudering in Keulen, Duitsland 

Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Biomedical Data Sciences
  • Moleculaire Epidemiologie

Werkadres

LUMC Onderzoeksgebouw
Einthovenweg 20
2333 ZC Leiden
Kamernummer S5-P

Contact

Publicaties

  • Opgenomen in intern register
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.