Universiteit Leiden

nl en

Hoe Leidens Ontzet ontzettend Leids werd

Op 15 september kun je naar de Nacht van Ontdekkingen waarin wetenschappers flitscolleges geven met 'tijd' als invalshoek. Egbert Koops gaat in zijn college in op het beleg en ontzet van Leiden. Het beleg en ontzet van Leiden hebben de identiteit van de stad sinds 3 oktober 1574 gevormd. Deze lezing gaat aan de hand van schilderijen, prenten en ander materieel erfgoed in op de vraag wat Leidenaren steeds aantrok in het vieren en herdenken van 3 oktober. Wie worden herdacht en wat wordt eigenlijk gevierd? Leidens Ontzet blijkt een spiegel te zijn van de tijd.

Egbert Koops

Het beleg en ontzet van Leiden hebben de identiteit van de stad sinds 3 oktober 1574 gevormd. Deze lezing gaat aan de hand van schilderijen, prenten en ander materieel erfgoed in op de vraag wat Leidenaren steeds aantrok in het vieren en herdenken van 3 oktober. Bekende en onbekende helden van toen en nu passeren de revue om een antwoord te geven op de vraag waarom iedere tijd kiest voor zijn eigen helden en zijn eigen wijze van vieren. De lezing wordt rijk geïllustreerd met beeldmateriaal uit de Lakenhal, het Rijksmuseum en de collectie van Erfgoed Leiden. Bestudering van dat materiaal leert dat Leidens Ontzet een spiegel is van de tijd. Zo verschuift het accent in de publieke herinnering van Jan van der Does naar Jan van Hout, dan naar burgemeester Van der Werf, dan naar de weesjongen Cornelis Joppensz, om in het recente verleden uit te komen bij de positie van vrouwen als Magdalena Moons. Tegelijk valt in de beeldvorming rondom de vieringen van 3 oktober een aantal constanten op te sporen, die iets onthullen over de identiteit van Leiden als stad.

Interesse in de nacht van ontdekkingen en de andere wetenschappers die gaan spreken? Klik hier voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.