Universiteit Leiden

nl en

Egbert Koops

Hoogleraar Rechtsgeschiedenis

Naam
Prof.mr. E. Koops
Telefoon
+31 71 527 7527
E-mail
e.koops@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-2983-7643

Egbert Koops is sinds 1 maart 2014 verbonden aan het Instituut voor Metajuridica als hoogleraar Rechtsgeschiedenis.

Meer informatie over Egbert Koops

Prof. mr. E. (Egbert) Koops (1979) studeerde Civiel recht en Notarieel recht aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2010 cum laude onder prof. Willem Zwalve promoveerde op het proefschrift Vormen van Subsidiariteit (Boom, 2010), over de geschiedenis van het beginsel van subsidiariteit bij zekerheidsrechten. Voor dit boek won hij in 2013 de internationale ‘Premio Speciale dell’Università di Camerino, intitolato Alan Rodger’. Koops redigeerde boeken over The Past and Future of Money (Boom, 2008), Massificatie in het privaatrecht (Kluwer, 2010) en Law & Equity: Approaches in Roman Law and Common Law (Brill, 2014). Van 2010 tot 2013 deed hij aan de Universiteit Leiden NWO-gefinancierd onderzoek naar de vermogensrechtelijke positie van Romeinse slaven. In 2013-2014 was hij als universitair docent Goederenrecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Koops is aangesteld als hoogleraar Rechtsgeschiedenis en is tevens voorzitter van de afdeling Rechtsgeschiedenis. Zijn onderzoek richt zich vooral op Romeins recht en rechtsvergelijking, waarbij zekerheidsrechten en rechten op grond, alsmede burgerschap en slavernij zijn bijzondere belangstelling hebben.

Als hoogleraar verzorgt Koops onderwijs in het vak Historische Ontwikkeling van het Recht (BA-I) en in de (gebonden) keuzevakken Geschiedenis van het Europese Privaatrecht (BA-II/III) en Vergelijkend en Internationaal Privaatrecht (BA-III). Hij geeft daarnaast honours classes over Slavery and the Human Person (BA-II) en Markt, Technologie en Recht in de 19 e eeuw (BA-II), en een privatissimum in de masteropleiding Civiel Recht (MA-I).

Hoogleraar Rechtsgeschiedenis

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Rechtsgeschiedenis

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A3.08

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Stichting Pro Bibliotheca E.M. Meijers Bestuurslid
  • Leidse Studentenvereniging Minerva Commissie van Advies
  • 3 Oktobervereeniging Commissaris, commissie Herdenking
  • Stichting 3 Oktoberviering Toezicht op activiteiten en organisatie 3 October Vereeniging
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.