Universiteit Leiden

nl en

Simone Roos over Publiek Leiderschap

Simone Roos is directeur-generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en lid van de vakjury tijdens de presentatie van de onderzoeks- en ontwikkelagenda: 'Verder met publiek leiderschap'. De vakjury zal een keuze maken voor de uitvoering van een van de onderzoeksprojecten van het Leiden Leadership Centre. Eerder nam BZK deel aan het ontwikkelen van de onderzoeks- en ontwikkelagenda samen met het Leiden Leadership Centre. Hoe kijkt Simone Roos aan tegen publiek leiderschap?

DG Simone Roos: “Tegenspraak houdt je scherp”

“Ik kan wel zeggen dat ik tegenspraak belangrijk vind, maar als het in de praktijk anders gaat, dan werken dat soort uitspraken niet. De medewerker die het meest tegenspreekt, zet ik elk jaar tijdens de kerstborrel in het zonnetje. En soms kan ik niet kiezen en winnen er twee, dus de aanmoediging werkt. Tegenspraak houdt me scherp en maakt beleid beter. Dat geldt trouwens ook voor werkbezoeken, daar krijg je veel goede ideeën van. Pas geleden ben ik bij de Haeghe Groep langsgegaan, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Belangrijke bezoeken, want de overheid is er voor iedereen, ook voor deze mensen. Of voor mensen die niet met computers kunnen werken. Die lopen nog wel eens vast in de digitale dienstverlening, iets waar de film I Daniël Blake over gaat. Iedereen in mijn organisatie heeft die gezien. Je wordt er niet blij van, maar snapt wel meteen waar het fout kan gaan. En tegen zo’n uitnodiging om te jureren bij ‘Verder met publiek leiderschap’ zeg ik natuurlijk ook geen ‘nee’. Ook dat inspireert. 

Rond diversiteit hebben leidinggevenden ook een voorbeeldrol. We staan er als Rijk goed op, eind 2017 was 34% van de topmanagers vrouw. Maar in mijn eigen directeurenteam wil ik nog wel graag meer vrouwen. Gelukkig zijn veel afdelingshoofden al vrouw, dus als die doorstomen komt het goed. Ik stuur er zelf op, en dan kan ik het ook beter uitdragen. Publiek leiderschap is één van de zeven focuspunten in ons Strategisch Personeelsbeleid Rijk 2025. Leidinggevenden moeten aandacht houden voor de ontwikkeling van de organisatie en de medewerker. Dat gaat dan vooral om inzetbaarheid en loopbaanoriëntatie, en het gesprek daarover op een gelijkwaardige manier. Dat gelijkwaardige gesprek is ook nodig voor integriteit, daar kunnen we het niet vaak genoeg over hebben wat mij betreft. Integer leiderschap is gebaat bij tegenspraak en buiten je beleidswereld kijken. Want integriteit gaat niet alleen over wel of niet frauderen, maar ook over oprecht behulpzaam willen zijn. En dat is vooral dóen.”

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.