Universiteit Leiden

nl en

Lees over de Middeleeuwen op het nieuwe Leiden Medievalists Blog

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling in de Middeleeuwen – kijk maar naar de populariteit van “medievalist” TV-series als Game of Thrones en Vikings, en de populaire re-enactments van middeleeuwse veldslagen. Aan de Universiteit Leiden houden veel specialisten zich bezig met deze fascinerende periode en dit nieuwe blog helpt hen hun onderzoek te delen met een breder publiek.

Op vrijdag 13 oktober werden de eerste drie artikelen van het Leiden Medievalists Blog gepubliceerd. De auteurs zijn afkomstig uit verschillende disciplines, om de diversiteit van het onderzoek naar de Middeleeuwen te weerspiegelen.

Bezoek hier het blog!

Een blog voor alle Leidse mediëvisten

Marlisa den Hartog, promovenda aan het Instituut voor Geschiedenis en een van de initiatiefnemers van het Leiden Medievalists Blog, licht de functie van het nieuwe platform toe: “Het doel van het Leiden Medievalists Blog is het verspreiden van de kennis over de Middeleeuwen naar een breder publiek, zowel binnen als buiten de academische wereld. De Middeleeuwen worden steeds populairder: kijk maar naar de populariteit van ‘medievalist’ TV series als Game of Thrones en Vikings, en de populaire re-enactments van middeleeuwse veldslagen. Aan de Universiteit Leiden hebben we heel veel specialisten die zich bezig houden met het onderzoek naar de Middeleeuwen en op dit blog kunnen ze hun kennis delen met een breder publiek. De schrijvers van de artikelen op het blog komen uit verschillende disciplines, waaronder Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Archeologie, Boekgeschiedenis, Engelse taal en cultuur, Nederlandse taal en cultuur, Duitse taal en cultuur en Midden-Oosten studies.”

Over geluksvarkens, Tempeliers, en de angst voor levende doden

Op vrijdag 13 oktober werd het Leiden Medievalists Blog officieel gelanceerd. Ieder van de drie initiatiefnemers heeft voor deze gelegenheid een blog geschreven. De titels, “The walking dead. Fear of the supernatural in the Italian novella” (door Den Hartog), “Lucky pigs and protective boars: The medieval origins of the Glücksschwein” (door Thijs Porck) en “Wat hebben de Tempeliers met Vrijdag de 13e te maken?” (door Jerem van Duijl) weerspiegelen de diversiteit van het onderzoek naar de Middeleeuwen op de Universiteit Leiden.

Vanaf dit moment zullen regelmatig nieuwe artikelen door verschillende specialisten op het blog verschijnen. Den Hartog: “Ons doel is om iedere twee weken een nieuw artikel te publiceren. Naast onze vaste auteurs, verwelkomen we natuurlijk ook graag artikelen van gastauteurs. We nodigen bij deze alle Leidse onderzoekers  uit om hun onderzoek over de Middeleeuwen (en ‘medievalisms’) via dit blog te delen. Hoe meer auteurs met verschillende achtergronden en specialisaties meedoen, hoe beter we de diversiteit van het onderzoek naar de Middeleeuwen kunnen weerspiegelen. Zo kunnen we een panorama creëren van alle bijzondere, vreemde en herkenbare verhalen die de Middeleeuwen ons te bieden hebben.”

Medieval Studies in Leiden

Naast de tweewekelijkse publicatie van nieuwe artikelen, geeft het Leiden Medievalists Blog een overzicht van alle verschillende colleges op het gebied van Medieval Studies die door de Universiteit Leiden worden aangeboden. Sinds het collegejaar 2017-2018 biedt de universiteit een nieuw keuzetraject voor specialisatie binnen de bestaande Master programma’s aan, “Medieval Studies”, dat studenten alle mogelijkheden laat zien om hun Master een “middeleeuws tintje” te geven.

Masterprogramma's

Om in Leiden MA vakken te volgen in Medieval Studies (of Early Modern Studies), moet je je eerst inschrijven bij een van de volgende Masterprogramma’s:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.