Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe cellulaire beeldtechniek voor kankeronderzoek

Een nieuwe techniek, die gebruikt maakt van fluorescente beeldvorming om het gedrag van enzymen te volgen, kan de medicijnontwikkeling voor kanker, ontsteking en nierziekte bevorderen. Onderzoekers van de Universiteit van York en Universiteit Leiden hebben deze bevindingen in Nature Chemical Biology gepubliceerd.

De beeldvormingstechniek zal ook diagnostische hulpmiddelen bieden om ziektes te identificeren en medische professionals de mogelijkheid bieden om de effectiviteit van medicijnbehandelingen te meten op een eenvoudige manier in het lab, hopen de wetenschappers.  

Nieuwe stoffen voor fluorescente beeldvorming

De wetenschappers onderzochten heparanase – een essentieel enzym in de ontwikkeling en uitzaaiing van kanker. Ze onthulden nieuwe stoffen voor fluorescente beeldvorming die de activiteit van heparanase in gezond en ziek weefsel opsporen. Het onderzoek bouwt voort op eerder werk waarin de driedimensionale structuur van heparanase ontdekt werd. De nieuwe stoffen zijn gebaseerd op een sonde die goed past in de actieve holte – daarmee informatie gevend over het enzym.        

Lees verder in het Engelstalige bericht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.