Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Onderzoeksproject

Institute for Chemical Immunology

Hoe kan chemie worden ingezet om immuunziekten beter te begrijpen en te verhelpen?

Contact Hermen Overkleeft
Financiering NWO ZwaartekrachtNWO Zwaartekracht
  • Prof. dr. J.J.C. Neefjes  (NKI)
  • Prof. dr. T.N.M. Schumacher (NKI)
  • Prof. dr. C.G. Figdor (UMC St. Radboud)
  • Prof. dr. P. Gros  (Universiteit Utrecht)
  • Prof. dr. A.J.R. Heck (Universiteit Utrecht)

Ons afweersysteem beschermt ons tegen infectieziekten en kanker. Als het niet goed werkt, kan dat nare gevolgen hebben. Maar als het afweersysteem onbedoeld te goed werkt dan kunnen juist auto-immuunziekten ontstaan waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, zoals bij reumatoïde artritis en multiple sclerosis. In het Institute for Chemical Immunology (ICI) verzamelt de top in immunologie en chemie zich om een nieuw vakgebied te ontwikkelen: Chemische Immunologie. Doel is om met behulp van de chemie immuunziekten te begrijpen en oplossingen te vinden voor situaties waar het afweersysteem faalt of te actief is. Deze combinatie van vakgebieden kan een radicale verandering in de aanpak van auto-immuunziekten, infecties en kanker teweegbrengen.