Universiteit Leiden

nl en

Jan Crijns en Michiel van Emmerik spreken over punitieve handhaving

Op 25 oktober 2016 hebben Jan Crijns en Michiel van Emmerik bij advocatenkantoor NautaDutilh in Amsterdam een interactieve studiemiddag verzorgd over recente ontwikkelingen binnen de punitieve handhaving in zowel het bestuursrecht als het strafrecht.

De directe aanleiding hiervoor vormde het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State uit juli 2015 over rechtsbescherming bij het opleggen van bestuurlijke boetes waarin kritisch wordt gereflecteerd op de mate van rechtsbescherming binnen het punitieve bestuursrecht wanneer dit wordt vergeleken met de mate van rechtsbescherming binnen het strafrecht. Tegelijkertijd kan aan de kant van het strafrecht worden geconstateerd dat de opkomst van de (bestuurlijke) strafbeschikking de nodige gevolgen heeft voor de mate van rechtsbescherming binnen het strafrecht.

Centraal punt van discussie is of het gerechtvaardigd is dat er verschil in rechtsbescherming bestaat tussen punitieve handhaving via het strafrecht dan wel het bestuursrecht. Er vond een geanimeerde discussie plaats met het gehoor, bestaande uit advocaten die opereren op het snijvlak strafrecht- bestuursrecht, onder meer over de stelling dat er geen rechtvaardiging bestaat voor een verschil in rechtsbescherming tussen punitieve handhaving via het strafrecht dan wel het bestuursrecht. Klik hier voor hun presentatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.