Universiteit Leiden

nl en

‘Het Van Bergenfonds is een klankbord voor onze ideeën’

Hoe verbeter je het contact tussen Nederlandse en internationale studenten? Dat is de hamvraag van de Van Bergenprijsvraag die de Universiteit Leiden ieder jaar uitschrijft. Op 5 november worden de winnaars bekendgemaakt. Aanleiding om te kijken hoe het de winnaars van vorig jaar is vergaan.

Niet stilgezeten

Winnaars Qing-yi Fan (28) en Kim-Lan Jong Baw (26)

De winnaars van vorig jaar, Buddy Talk en Leiden International Arts & Theater Foundation (LIAT), kregen een subsidie van 5000 euro om aan de slag te gaan. De Leidse alumni Chinastudies Qing-yi Fan (28) en Kim-Lan Jong Baw (26) van Buddy Talk, een platform dat een match maakt tussen twee studenten die elkaar de taal naar wens kunnen leren, hebben sindsdien niet stilgezeten. ‘We zijn druk bezig met de ontwikkeling van het platform. We hopen Buddy Talk in februari te lanceren als de tweede lichting studenten van dit academisch jaar start’, vertelt Jong Baw.

Van Bergenprijs 2015

Het Van Bergen Fonds daagt studenten en medewerkers uit om studenten van de Universiteit Leiden, van maar liefst 110 verschillende nationaliteiten, nader tot elkaar te brengen. Je kan nog tot 14 oktober een  plan indienen om de Universiteit Leiden een stukje kosmopolitischer te maken. De winnende ideeën krijgen een subsidie van 5000 euro om het plan uit te voeren.

Klankbord

Dankzij de Van Bergenprijs konden ze het plan verder uitwerken. Jong Baw: ‘Omdat het idee nog vrij breed was, zijn we eerst potentiële partners gaan benaderen. Het Van Bergen Fonds heeft meegedacht over welke partners interessant waren om te benaderen. Het fonds is voor ons echt een klankbord. De prijs heeft ons zo niet alleen een financieel steuntje in de rug gegeven maar ook de kans gegeven onze boodschap onder de aandacht te brengen: je kan al die studenten wel naar Leiden en Den Haag laten komen maar dan moet je integratie wel actief faciliteren.’

Weinig te bespreken

Kim-Lan Jong Baw en Qing-yi Fan
Kim-Lan Jong Baw en Qing-yi Fan vertellen vakgenoten over Buddy Talk tijdens het congres Online Media in Higher Eduction in april.

Dat Fan en Jong Baw dit aan konden kaarten, zien zij als de leukste beloning. ‘We zijn beiden van huis uit sinoloog. Tijdens onze studententijd merkten we dat we vaak weinig te bespreken hadden met talenbuddy’s waarmee we Chinees oefenden, omdat we niet dezelfde interesses hadden. Zo zijn we op het idee gekomen van Buddy Talk, waarbij studenten op basis van de talen die zij spreken, welke ze willen leren èn hun interesses aan elkaar gematcht worden.’

200 bezoekers

Thanos Souliotis tijdens uitreiking Van Bergenprijs 2014

Ook prijswinnaars Thanos Souliotis (34) en Olga Fedorova (27) zijn nog druk bezig met hun idee: LIAT. Het doel is internationale en Nederlandse studenten door middel van theater nader tot elkaar te brengen. ‘Naast de workshops die we hebben georganiseerd, hebben we vijf voorstellingen gemaakt met vijftien Nederlandse en buitenlandse studenten. Daar zijn zo’n 200 bezoekers op afgekomen. Zonder de financiële steun van het Van Bergen Fonds was dit nooit gelukt. Ook hebben ze ons erg geholpen met het vinden van repetitieruimtes en hebben we veel gehad aan hun adviezen.’

The show must go on

Suspicion
Studenten in de voorstelling Suspicion, een psychologische thriller

Fedorova en Souliotis willen vanaf oktober nieuwe workshops en voorstellingen organiseren. ‘Theater is een goede manier om een band met elkaar op te bouwen. We hebben gezien dat het maken van de voorstellingen een stressvol proces is omdat er zoveel mis kan gaan, maar the show must go on. De studenten gingen altijd samen op zoek naar een oplossing. Hierdoor raakten ze meer cultureel bewust van elkaar en ontstond er samenhang in de groep.’

Symposium ‘Diversity and Inclusion; Challenging Implicit Bias’

De Van Bergenprijs wordt uitgereikt tijdens het symposium  ‘Diversity and Inclusion; Challenging Implicit Bias’ op donderdag 5 november 2015. Het symposium is hét jaarlijkse moment waarop de Universiteit Leiden de voortgang van het diversiteits- en inclusiviteitsbeleid wil vieren met studenten, bestuurders, hoogleraren, onderzoekers, docenten en ondersteunend personeel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.