Universiteit Leiden

nl en

Leerlingen Hoeksch Lyceum beste speechers Max Havelaar Toesprakentoernooi

Anna de Koning en Thijs van der Drift van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland zijn de winnaars van het Max Havelaar Toesprakentoernooi 2015. ‘Mensen overtuigen met jouw woorden, dat geeft ontzettend veel energie.’

Overtuigende winnaars

Anna en Thijs
Winnaars Anna en Thijs

Ruim honderd leerlingen uit heel Nederland namen deel aan het toernooi dat zaterdag 26 september plaats vond op Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Anna en Thijs hielden de beste speech over vrijheid en onvrijheid. ‘Ze zetten de toespraak overtuigend Multituliaans neer in hoe ze de karakters uit het boek Max Havelaar verwerkten in hun speech over tolerantie en vluchtelingen. Ze voerden hun idee met precisie uit en spraken met passie’, concludeerde jurylid Jaap de Jong expert moderne retorica en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Eerste vrouwelijke minister-president

Hand in hand wachtten Anna en Thijs in spanning de uitslag van de jury af. Na het verlossende woord reageerde Anna: ‘Ik ben ontzettend blij! Dit is wat ik het liefst doe. Het is heel gaaf als je een publiek een boodschap mee kunt geven. In de toekomst wil ik hier meer mee doen, ik wil de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden.’ Ook Thijs ambieert een carrière in de politiek: ‘Mensen overtuigen met jouw woorden, dat geeft ontzettend veel energie.’

Speechen in vrijheid

De speeches stonden dit jaar in het teken van het thema ‘vrijheid’. Ter inspiratie van hun speech verdiepten de leerlingen zich in een van de beste speeches van Nederlandse bodem, van de schrijver Multatuli. Hij streed in Nederlands-Indië voor rechtvaardigheid en vrijheid voor de onderdrukte Javanen. Het thema vrijheid sluit ook aan op de viering van het 88ste lustrum van de Universiteit Leiden in 2015 waar ook stilgestaan wordt bij vrijheid.

Keuzevrijheid

Rik en Danique
Rik en Danique

De scholieren gaven heel uiteenlopend invulling aan het thema. Deelneemster Danique merkt op: ‘Vrijheid is zo’n breed onderwerp, maar het is een uitdaging om daar goed over na te denken. Ik vind keuzevrijheid erg belangrijk. Dat mensen geen vooroordelen hebben als je bijvoorbeeld kiest om geen carrière te maken.’ Rik: ‘Vrijheid is iets kunnen doen als je het ergens niet mee eens bent. Je kunt bijvoorbeeld een referendum organiseren.’

Workshops

Om de scholieren klaar te stomen voor een goede speech kregen ze workshops van communicatiedeskundigen, docenten en hoogleraren aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft. Dit waren workshops als ‘Talk like Ted!’ door Caryn ’t Hart, curator TEDx Delft en ‘Overtuigen met emotie’ door Maarten van Leeuwen, onderzoeker van de Universiteit Leiden.

Finale

Na de workshops kregen de tweetallen 90 minuten om een vlammende en overtuigende speech te schrijven van 3 minuten. Van de 60 tweetallen waren 6 speeches overtuigend genoeg om door te kunnen naar de volgende ronde. Deze mochten in de finale speechen voor de tweekoppige jury bestaande uit hoogleraar Jaap de Jong en biograaf ( Multatuli en Willem III) Dik van der Meulen. Het was niet alleen een leerzame dag voor de scholieren. De begeleidende docenten, zo merkte een leraar Nederlands op, deden ook inspiratie op voor hun lessen Nederlands. 

(28 september 2015 - WD)

Zie ook

Studeren in Leiden

Bachelor
Talen en culturen

Master
Nederlandse taal en cultuur

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.