Universiteit Leiden

nl en

Notaris kan bij uitstek bijdragen aan een efficiënt ondernemingsrecht

Het Nederlandse ondernemingsrecht stond altijd bekend om zijn soepele karakter. Wil Nederland aantrekkelijk blijven als vestigingsland dan zal zij haar ondernemingsrecht op structurele wijze moeten innoveren en het ondernemerschap moeten faciliteren en bevorderen. Op 20 maart 2015 aanvaardt Niek Zaman zijn benoeming als hoogleraar Notarieel ondernemingsrecht.

Het Nederlandse ondernemingsrecht stond altijd bekend om zijn soepele karakter. Gedurende de afgelopen jaren is – op de invoering van de Flex-BV na – de focus van de wetgever komen te liggen op bestrijding van misstanden, misbruik, criminaliteit en fraude. De proactieve, faciliërende invalshoek heeft plaats gemaakt voor een reactieve en regulatoire benadering van het ondernemingsrecht.

Wil Nederland aantrekkelijk blijven als vestigingsland dan zal zij haar ondernemingsrecht op structurele wijze moeten innoveren en het ondernemerschap moeten faciliteren en bevorderen, ondersteund door een commercieel meedenkende rechter en hoogwaardige juridische dienstverlening met Delaware als goed voorbeeld. De notaris of de ‘advocaris’ (Anwaltsnotar) is bij uitstek de persoon die bij kan dragen aan een efficiënt ondernemingsrecht dat rechtszekerheid, betrouwbaarheid en bescherming biedt voor èn binnen ondernemingen, maar dat vooral ook facilitair, dynamisch, flexibel en innovatief is.

Praktische informatie

De oratie van prof.dr. D.F.M.M. Zaman begint om 16:00 uur precies, in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden.

Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.