Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: Wakker Dier en Paul Cliteur

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Maatschappelijke organisaties stellen alvast prikkelende vragen aan onze topsprekers. Wakker Dier heeft een vraag voor rechtsfilosoof Paul Cliteur.

Lees ook

Vraag aan Paul Cliteur

 

Wakker Dier wil weten:  
‘Hoe komt het dat mensen blijven denken dat vlees een dagelijkse basisbehoefte is?’ 

 

 

Paul Cliteur
Paul Cliteur
 

Paul Cliteur antwoordt:  

‘Vlees is geen noodzakelijk voedsel. Vegetariërs kunnen prima zonder als ze gevarieerd voedsel tot zich nemen. Mensen denken dat vleeseten een basisbehoefte is omdat zij geen inzicht hebben in hun eigen individuele behoeften. Het is helemaal niet zo eenvoudig om  erachter te komen wat je behoeften echt zijn. Je moet dat gaandeweg in je leven ontdekken terwijl we ook groepsdieren zijn. Het vergt goed nadenken en ervaringen ondergaan. Eet een tijd geen vlees en merk hoe je lichaam erop reageert.  

‘Dat geldt voor alles in het leven. Misschien kom je op een dag op de Fiji-eilanden en ontdek je: hier wil ik zijn. Terwijl je dat eerder niet wist en ook niet kon weten. Met seksualiteit is het ook zo: je geaardheid en oriëntatie ontdek je gaandeweg. Door na te denken en bijvoorbeeld door hoe je reageert, bijvoorbeeld op afbeeldingen. Daarom kunnen kunst, film en literatuur je helpen bij je zoektocht naar je echte behoeften. Die ontdekken vergt een veel grotere intellectuele inspanning dan de meeste mensen denken.’ 

 

Ook een vraag stellen?

Paul Cliteur gaat tijdens zijn lezing in op de vraag of vleesconsumptie bij wet verboden kan worden. Heeft u zelf een prangende vraag? Koop een ticket en kom naar de  Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014. 

Discussieer mee via Twitter
#NKK14 |  #cliteur

Nacht Kunst & Kennis

@kunstenkennis
Met wie ga jij naar de Nacht van Kunst & Kennis? Deel ons  promofilmpje met hashtag  #NKK14 en zet 20 september alvast in je agenda.

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Zie ook

Wakker Dier


(21 augustus 2014 - CH/LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.