Universiteit Leiden

nl en

TA-premies voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor kanker en allergieën

Twee teams van chemici en life science onderzoekers hebben een Technology Area (TA) premie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met het geld gaan zij onderzoek doen naar nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van kanker en op nano- en moleculair niveau op zoek naar een effectief allergie-vaccin.

Jacht naar nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van kanker

Met een team van Leidse chemici gaat dr. Mario van der Stelt samenwerken met het Nederlands Kanker Instituut en vier bedrijven: Acerta Pharma, Lead Pharma, Pivot Park Screening Centre en Netherlands Translation Research Center. Het team bestaat uit prof. Hermen Overkleeft, prof. Jacques Neefjes en prof. Huib Ovaa. Zij hebben een subsidie van € 750.000 toegekend gekregen. Van het geld worden drie promovendi aangesteld gedurende vier jaar. Zij gaan aan de slag met innovatieve biomedische technologieën op het gebied van geautomatiseerde screening, chemische biologie en medicinale chemie. De moleculen die zo ontdekt worden, kunnen het startpunt zijn voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen kanker.

Op zoek naar een effectief allergie-vaccin

Het team van dr. Alexander kros bestaat uit de Leidse bio-farmaceut Wim Jiskoot en Prof. Ronald van Reen (AMC). Samen met het Amsterdam Medisch Centrum en de bedrijven HAL Allergy en Crossbeta Biosciences gaan zij op zoek naar een effectief allergie-vaccin. Zij hebben een subsidie van € 900.000 toegekend gekregen. Van het geld worden twee promovendi en een technicus aangesteld. Zij gaan op peptiden gebaseerde amfifiele, zeep-achtige moleculen ontwerpen die zelfassembleren tot gedefinieerde nanoscopische objecten met controle over de grootte en de vorm. Deze assemblages vormen specifieke complexen met allergenen en worden gebruikt om een effectief allergie-vaccin te ontwerpen waarbij geldt, kleiner is beter! De verwachting is dat goed gedefinieerde vaccins beter hun doel bereiken waardoor zij een betere bescherming bieden.

Over TA-premies

TA is één van de publiek-private samenwerkingsvormen die gefinancierd wordt uit het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties (Fonds NCI) vanuit NWO Chemische Wetenschappen (CW). Een TA is bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen minstens twee bedrijven en minstens twee kennisinstellingen. De gezamenlijke vraag vanuit verschillende bedrijven wordt door verschillende onderzoeksorganisaties onderzocht. TA’s worden voor 1/3 gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 2/3 door NWO. De minimum projectgrootte bedraagt € 750.000 (dus € 250.000 gezamenlijke bedrijfsbijdrage plus € 500.000 NWO-bijdrage). Onderwerpen over de volle breedte van de chemie komen voor financiering in aanmerking.

Links

Website TKI-NCI

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.