Universiteit Leiden

nl en

Zomercursus Big Science: een greep uit de natuurwetenschap

Wat zijn momenteel de grote natuurwetenschappelijke thema’s waar iedereen iets van af zou moeten weten? En hoe kan die kennis ons helpen in het dagelijks leven? In de zomercursus Big Science (4 t/m 8 juli) geven Bas Haring en Ionica Smeets antwoord op deze vragen.

Winnen of overreden worden

Wie wekelijks een lot koopt maar nooit de loterij wint, kan zich afvragen waarom hij toch altijd zo’n pech heeft. Veel slimmer is het echter om troost te putten uit de wiskunde, die door gebruik van statistiek leert dat de kans dat je na het lezen van dit artikel door een vrachtwagen wordt overreden, een paar honderd keer groter is dan dat je die jackpot wint. Dit voorbeeld zou zomaar voorbij kunnen komen in de zomercursus die bijzonder hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap Bas Haring en wiskundige Ionica Smeets gaan verzorgen en waarin de natuurwetenschappen centraal staan.

Aansprekende thema’s

Een week lang, elke ochtend van 10.00 tot 13.00 uur, geven de zelfbenoemde pleitbezorgers van de wetenschapspopularisering college. Enkele onderwerpen die aan bod komen:

  • chaos-theorie
  • nano-technologie
  • evolutie
  • ongecijferdheid
  • logica

Smeets licht toe: ‘We hebben geprobeerd een balans te vinden tussen thema’s die van zichzelf heel aansprekend zijn, en onderwerpen waar volgens ons iedereen iets van af zou moeten weten, gewoon omdat het nuttig is.’

Handvatten aanreiken

Volgens Smeets kan deze zomercursus geen kwaad, want het is slecht gesteld met de bètakennis in Nederland. ‘Als bèta is het relatief eenvoudig om je ook op alfa-terreinen te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld naar het theater te gaan en literatuur te lezen. Als intellectuele alfa heb je het daarentegen veel moeilijker wanneer je meer over bètavakken wilt weten. Daar is deze cursus voor bedoeld. Wij reiken de handvatten aan, waarna je zelf verder de diepte in kunt duiken.’

Tentamen

De ochtendlijke colleges worden ’s middags afgewisseld met experimenten en excursies, zoals een uitje naar museum Boerhaave, of een bezoek aan een laboratorium. De cursus wordt afgesloten met een tentamen.

Smeets: ‘Wees niet bang hoor, wie gedurende de week goed oplet moet het tentamen zonder problemen kunnen maken.’De cursisten hoeven het sowieso niet alleen voor de kennis te doen, want bij een voldoende ontvangen ze 2 studiepunten en een certificaat.

Zomercursus Big Science

Wanneer: Maandag 4 t/m vrijdag 8 juli 2011 
Kosten: € 100, gratis voor alle universitaire studenten in Nederland 
Aanmelden: vóór 16 juni via mail@bigscience.nu

Geen bètacanon

Het gaat Haring en Smeets niet per se om de formules maar om de ideeën. ‘Ik geloof dat je gelukkiger wordt van meer kennis,’ aldus Smeets, ‘het maakt de wereld om je heen gelaagder.’ Ze benadrukt dat de zomercursus niet pretendeert een bètacanon te zijn. ‘Dat is ook gewoon niet haalbaar. Alles wat we behandelen moet interessant en makkelijk uit te leggen zijn.’ Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat er tijdens de colleges weinig scheikunde voorbij komt, hetgeen ruimschoots gecompenseerd wordt door experimenten in de middag. Een vrolijke Smeets: ‘Reken maar dat het gaat knallen!’

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.