Universiteit Leiden

nl en

Sandra van Dijk

Universitair hoofddocent

Naam
Dr. S. van Dijk
Telefoon
+31 71 527 3913
E-mail
sdijk@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-5083-8421

Sandra van Dijk is Universitair Docent op de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op chronische ziekten en hoe individuen hiermee omgaan.

Meer informatie over Sandra van Dijk

Sandra van Dijk is Universitair Docent op de afdeling Gezondheids- Medische en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op chronische ziekten en hoe individuen hiermee omgaan. 

Onderzoek

‘Hoe gaan mensen om met ernstige bedreigingen van hun gezondheid’? Deze eenvoudige, maar intrigerende vraag vormt de leidraad van mijn onderzoek. Mijn onderzoeksprojecten richten zich op het ontwikkelen van multidisciplinaire interventies om mensen te ondersteunen bij het omgaan met een chronische ziekte en het aannemen van een gezonde leefstijl. Binnen dit onderzoeksgebied heb ik twee specifieke interesses.

Ten eerste ben ik speciaal geïnteresseerd in hoe interventies zo persoonsgericht mogelijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we geavanceerde artificiële intelligentie gebruiken om onze zorg nauw aan te laten sluiten bij de unieke kenmerken en behoeften van ieder individu? Ten tweede richt ik me op kwetsbare burgers en hoe problemen in het sociale domein (zoals financiële stress) en het medisch domein (zoals ongezonde leefgewoonten) zich vervlechten. Bijvoorbeeld, hoe voorkomen we dat mensen in een negatieve spiraal worden meegezogen van slechte zelfregulatie en eenzaamheid?

Onderwijs

Ik heb veel ervaring met onderwijs op het gebied van communicatie, motiverende gespreksvoering en gedragsinterventies bij de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Centrum en de Campus Den Haag. Daarnaast ben ik coördinator van de module ‘the Older Individual’ bij de internationale master Vitality & Ageing. Mijn specialiteit is gezondheidsinnovatie voor uiteenlopende doelgroepen. Ik onderwijs studenten van verschillende disciplines om gedragsinterventies te ontwikkelen vanuit een wetenschappelijke benadering waarin zij empathie, creativiteit en theoretische kennis combineren.

Lees meer op het Engelstalig profiel Sandra van Dijk

Universitair hoofddocent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Gezondheids, Medische- Neuropsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 2A09

Contact

Publicaties

  • LUMC Onderwijs Geneeskunde en nascholing
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.