Universiteit Leiden

nl en

Margreet Kloppenburg

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose

Naam
Prof.dr. G. Kloppenburg
Telefoon
+31 71 526 3647
E-mail
g.kloppenburg@lumc.nl

Professor Margreet Kloppenburg is hoofd van de artrose onderzoeksgroep van de afdeling Reumatologie van het LUMC. Sinds 2000 is ze aangesteld bij de afdeling Reumatologie, waar zij werkt als reumatoloog, en aan de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. Ze is hoofdopleider van de opleiding tot reumatoloog sinds 2017. Sinds 2020 is zij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Professor Kloppenburg was lid van de programmacommissie van de European League Against Rheumatism van 2014 tot 2017 en van de editorial board van Arthritis and Rheumatology van 2010 tot 2015. Van 2011 tot 2016 was zij lid van de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Zij is lid van de advisory board van Nature Reviews Rheumatology en van de editorial board van Annals of the Rheumatic Diseases. In 2017 is ze toegetreden tot de board of directors van de Osteoarthritis Research Society International. Sinds 2021 is zij lid van de Advocacy Committee van de European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), en lid van de EULAR Council. Zij heeft zitting in de Health Care Professional Working Party van de European Medicines Agency namens EULAR.

Meer informatie over Margreet Kloppenburg

Professor Margreet Kloppenburg is hoofd van de artrose onderzoeksgroep van de afdeling Reumatologie van het LUMC. Sinds 2000 is ze aangesteld bij de afdeling Reumatologie, waar zij werkt als reumatoloog, en aan de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. Ze is hoofdopleider van de opleiding tot reumatoloog sinds 2017. Van 2011 tot 2016 was zij lid van de Medisch Ethische Toetsingscommissie.  

Professor Kloppenburg was lid van de programmacommissie van de European League Against Rheumatism van 2014 tot 2017 en van de editorial board van Arthritis and Rheumatology van 2010 tot 2015. Van 2011 tot 2016 was zij lid van de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Zij is lid van de advisory board van Nature Reviews Rheumatology en van de editorial board van Annals of the Rheumatic Diseases. In 2017 is ze toegetreden tot de board of directors van de Osteoarthritis Research Society International. Sinds 2021 is zij lid van de Advocacy Committee van de European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), en lid van de EULAR Council. Zij heeft zitting in de Health Care Professional Working Party van de European Medicines Agency namens EULAR.

Artrose

Ze heeft het onderzoek naar artrose opgezet op de afdeling Reumatologie en het tot één van de speerpunten van de afdeling Reumatologie van het LUMC gemaakt. Het onderzoek is gericht op oorzakelijke factoren voor het ontstaan en de verslechtering van artrose en op methoden om het beloop van artrose met MRI en röntgenfoto’s te meten. Ze is de “principal investigator” van de GARP studie (Genetica, ARtrose en Progressie) en de HOSTAS studie (Hand Osteoarthritis in secondary care) en van diverse investigator-initiated clinical trials bij handartrose.

Professor Kloppenburg heeft meer dan 300 artikelen in nationale en internationale “peer-reviewed” tijdschriften gepubliceerd.

Wetenschappelijke carrière

Margreet Kloppenburg heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen, en heeft haar artsexamen afgelegd in 1991.

Ze is gepromoveerd tot doctor in 1996 op het proefschrift "The tetracycline derivative minocycline as treatment for rheumatoid arthritis" aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Professor Kloppenburg is geregistreerd als reumatoloog in 2000. Sinds 2014 is ze geregistreerd als epidemioloog. Sinds 2012 is ze aangesteld als hoogleraar Reumatologie met bijzondere aandacht voor “Etiologie en klinimetrie van artrose”.

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Reumatologie
  • Klinische Epidemiologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C1-R42

Contact

Publicaties

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.