Universiteit Leiden

nl en

Margreet Kloppenburg

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose

Naam
Prof.dr. G. Kloppenburg
Telefoon
+31 71 526 3647
E-mail
g.kloppenburg@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-9294-2307

Margreet Kloppenburg is hoogleraar reumatologie, in het bijzonder etiologie en klinimetrie van artrose, and werkt als reumatoloog en epidemioloog op de afdelingen reumatologie en klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, sinds 2000. Sinds 2017 is ze opleider reumatologie. Ze is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) sinds 2020. Ze is lid van de council van de European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) sinds 2021, en is voorzitter van zijn advocacy committee sids juni 2024. Ze was lid van de Health Care Professionals Working Party van de European Medicines Agency namens EULAR van 2018 tot 2023. Ze was lid van de board of directors van de OsteoArthritis Research Society International (OARSI) van 2017 tot 2022. Ze ontving verschillende prijzen (Marie-Parijs prijs, International Elise Jourdevant prijs, en Clinical Research Award van de OARSI). Haar onderzoek naar artrose van de handen is erkend als Research Center of Excellence.

Meer informatie over Margreet Kloppenburg

Margreet Kloppenburg is hoogleraar reumatologie, in het bijzonder etiologie en klinimetrie van artrose, and werkt als reumatoloog en epidemioloog op de afdelingen reumatologie en klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, sinds 2000. Sinds 2017 is ze opleider reumatologie.

Ze is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) sinds 2020. Ze is lid van de council van de European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) sinds 2021, en is voorzitter van zijn advocacy committee sids juni 2024. Ze was lid van de Health Care Professionals Working Party van de European Medicines Agency namens EULAR van 2018 tot 2023. Ze was lid van de board of directors van de OsteoArthritis Research Society International (OARSI) van 2017 tot 2022.

Ze ontving verschillende prijzen (Marie-Parijs prijs, International Elise Jourdevant prijs, en Clinical Research Award van de OARSI). Haar onderzoek naar artrose van de handen is erkend als Research Center of Excellence.

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die leidt tot pijn en beperkingen, en gedestrueerde gewrichten, leidend tot een verminderde kwaliteit van leven. Artrose kan in elk gewricht voorkomen, en een van de veelvoorkomende gewrichtslocaties zijn de handen. Behandelmogelijkheden voor artrose zijn nu beperkt, met name zijn er geen ziekte modificerende behandelingen.

Het onderzoek van dr. Kloppenburg is erop gericht om meer inzicht te krijgen in de onderliggende ziektemechanismen van artrose en ziekte uitkomsten beter te kunnen meten, om hiermee klinische trials te doen, en nieuwe behandelingen voor artrose te ontwikkelen.  Daarbij is richt ze zich vooral op artrose van de hand, en de knie. 

Se heeft wel gekarakteriseerde cohorten opgezet waarin meer dan 900 patiënten met handartrose deelnemen, en waar het ziektebeloop an risicofactoren voor verslechtering worden bestudeerd. Daarbij is ze zich gericht op de rol van synoviale en systemische ontsteking. Ze heeft een core set voor het monitoren van patiënten met handartrose ontwikkeld, en nieuwe EULAR classificatie criteria voor handartrose. Ze heeft verschillende onderzoeker geïnitieerde klinische trials uitgevoerd.

Wetenschappelijke carrière

Margreet Kloppenburg heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen, en heeft haar artsexamen afgelegd in 1991.

Ze is gepromoveerd tot doctor in 1996 op het proefschrift "The tetracycline derivative minocycline as treatment for rheumatoid arthritis" aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Professor Kloppenburg is geregistreerd als reumatoloog in 2000. Sinds 2014 is ze geregistreerd als epidemioloog. Sinds 2012 is ze aangesteld als hoogleraar Reumatologie met bijzondere aandacht voor “Etiologie en klinimetrie van artrose”.

Margreet Kloppenburg heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen, en heeft haar artsexamen afgelegd in 1991. Ze is gepromoveerd tot doctor in 1996 op het proefschrift "The tetracycline derivative minocycline as treatment for rheumatoid arthritis" aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Professor Kloppenburg is geregistreerd als reumatoloog in 2000. Sinds 2014 is ze geregistreerd als epidemioloog. Van 2011 tot 2016 makte ze deel uit van de Medisch Ethische Commissie van het LUMC. Sinds 2017 is zij de hoofd-opleider voor de reumatologie in het OOR-Leiden.

Sinds 2012 is ze aangesteld als hoogleraar reumatologie, in het bijzonder “Etiologie en klinimetrie van artrose”. Ze hield haar oratie op 8 maart 2013 met als titel “Artrose … er is meer aan de hand”.

Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Reumatologie
  • Klinische Epidemiologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C1-R42

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.