Universiteit Leiden

nl en

Joris van de Riet

Onderzoeker/docent

Naam
Mr. J.T.J. van de Riet
Telefoon
+31 71 527 7651
E-mail
j.t.j.van.de.riet@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0003-3382-9993

Joris van de Riet is sinds januari 2023 als onderzoeker/docent verbonden aan de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap, waar hij een proefschrift voorbereidt over de toepassing van de politieke filosofie van Immanuel Kant op internationaal recht en internationale betrekkingen.

Meer informatie over Joris van de Riet

Leiden Law Blog

Joris van de Riet (geb. 1998) studeerde rechtsgeleerdheid (LLB), Public International Law (LLM) en Encyclopedie en filosofie van het recht (LLM) aan de Universiteit Leiden. Hij schreef zijn masterscriptie, begeleid door prof. mr.  Bastiaan Rijpkema en dr. Letizia Lo Giacco, over de rechtsfilosofie van Immanuel Kant en het internationale recht op zelfbeschikking.

Tijdens zijn studie werkte hij als student-assistent bij het Europa Instituut, waar hij de boekbesprekingen voor het tijdschrift Common Market Law Review redigeerde. Hij was ook redacteur van het faculteitsblad NOVUM en hoofdredacteur daarvan in 2020-2021. Daarnaast gaf hij in 2022 werkgroepen voor het eerstejaars vak Methoden en Technieken van de Rechtswetenschap.

Sinds januari 2023 is hij als onderzoeker/docent verbonden aan de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap. Zijn promotie-onderzoek, begeleid door prof. dr. Afshin Ellian, onderzoekt de relevantie van de politieke filosofie van Immanuel Kant voor het internationaal recht en de internationale betrekkingen. Kant zet in zijn werk een visie van een internationale orde uiteen dat vaak wordt afgedaan als ofwel hopeloos idealistisch ofwel een morele façade voor machtspolitiek. Joris' proefschrift beargumenteert dat geen van beide visies juist is, en dat Kants werk een veel genuanceerdere en "realistische" theorie van internationale betrekkingen bevat die kan dienen als grondslag voor buitenlands beleid.

Joris' voornaamste onderzoeksinteresses zijn de politieke en rechtsfilosofie van Immanuel Kant en (neo-)Kantiaanse rechtsfilosofie en de geschiedenis en theorie van het internationaal recht. Daarnaast is hij geïnteresseerd in Europees constitutioneel recht, Europese externe betrekkingen en het recht der internationale organisaties.

Onderzoeker/docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Encyclopedie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A3.28

Contact

Promovendus / buiten

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Encyclopedie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A3.28

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.